Nejnezdravější potraviny, kterým je vhodné se raději vyvarovat…

Není nic špatného na tom, když člověk čas od času podlehne touze dát si i něco, co prostě úžasně chutná, ale z výživového hlediska to moc přínosné není. Patří sem například zmrzlina, pizza, chipsy a jiná jídla, která se často podávají při různých oslavách. Nicméně tyto nezdravé pochoutky by neměly být součástí každodenního stravování. Dnes vám představíme několik potravin, které výživoví a zdravotní odborníci označují za nevhodné.

Bagety a rohlíky

Všeobecně pečivo z bílé mouky se nedoporučuje. Samozřejmě, že čas od času to nevadí, ale neměly by být v jídelníčku každý den. Problém bílého pečiva spočívá ve vysokém glykemickém indexu a vysokého množství lepku. Místo toho se doporučuje konzumovat pečivo z celých zrn.

Párky v rohlíku

Tady jsou hned dvě potraviny, které se nedoporučují. Jednak již výše zmíněný rohlík, a pak párek. Tato zpracovaná pochoutka je plná dusičnanů, barviv, chemikálií a toho, co může být nebezpečné pro vaše zdraví.

Limonády

Limonády obsahují velké množství cukru. Jedna limonáda ho obsahuje dokonce víc, než je doporučené množství cukru na den. A přiznejme si, většina lidí pije slazené limonády jednu za druhou. I kdyby to byla jedna limonáda denně, jste již s příjmem cukru nad stanovený limit. Cukr se nachází totiž téměř ve všem.

Margarín

Margarín obsahuje pouze ztužený olej obohacený o různé chemikálie, které mu zajistí tvar a konzistenci. Méně kvalitní margaríny obsahují transmastné kyseliny, které se přidávají kvůli ztužovacím schopnostem. Ty výrazně zvyšují riziko onemocnění rakovinou nebo infarktu!

Saláty rychlého občerstvení

Možná si myslíte, že saláty z rychlého občerstvení jsou zdravější variantou, ale nejsou. Některé mohou dokonce obsahovat více kalorií ve srovnání s hamburgery a hranolky. Než si objednáte salát v rychlém občerstvení, ujistěte se, že budete vědět o všech přidaných ingrediencích, abyste se vyhnuli nadměrným kaloriím. Nejlepší možností je připravit si vlastní salát.

Popcorn z mikrovlnné trouby

Je skvělé udělat si popcorn v mikrovlnce ke sledování filmu. Nemělo by to však být často. Možná tak jednou za měsíc a více. Problém je v tom, že popcorn většinou obsahuje „umělé máslo“, které je vyrobeno z chemických látek, ty mohou způsobit škody ve vašem těle. Nehledě na to, že od používání mikrovlnné trouby se pozvolna upouští. Doporučeno je používat ji pouze sporadicky.

Smažená jídla

Doporučuje se jíst co nejméně smažená jídla. Řízky stále patří k nejčastějšímu víkendovému obědu Čechů. Musíte si tedy rozmyslet, zda dáte přednost ukojením chutí nebo svému zdraví. Samozřejmě dát si čas od času hranolky nebo řízek není taková katastrofa, ale záleží-li vám na vašem zdraví, pak hledejte jiná výtečná jídla, která dodají vašemu tělu výživu a nebudou škodit.

Obrázky: pixabay.com