Výhodné a nevýhodné půjčky: jak je od sebe rozeznat?

Potřebujete získat určitý finanční obnos na pokrytí svých výloh? Pro získání financí máte hned několik možností, trh je totiž nabídkami na různé typy půjček doslova přehlcený. To však může být jak výhodou, tak i nevýhodou. Pro běžného člověka je totiž těžké se v nabídkách úvěrů orientovat a poznat, která nabídka je pro něj výhodná a která naopak přináší výhody pouze společnosti, která půjčky poskytuje.

A právě kvůli přesycení trhu je dobré si ujasnit důležité informace, díky kterým bezpečně poznáte, které úvěry jsou výhodné a kterým je lepší se raději vyhnout.

Poplatky, poplatky, a zase jenom poplatky

V dnešní době už není tak časté, že by se u půjček objevovaly nějaké poplatky, přesto se s nimi můžete setkat, a to například v podobě poplatku za vyřízení půjčky nebo vedení s ní spojeného účtu. Jsou docela ošemetné, jelikož nejsou zahrnuty v úrokové sazbě, ale v takzvaném RPSN (roční procentní sazbě nákladů). Proto byste se měli při sjednávání půjčky řídit právě tímto údajem a je jedno, jestli žádáte o finance v bance, nebo chcete uzavřít nebankovní půjčku bez doložení příjmů. RPSN se udává v procentech a platí, že čím je jeho hodnota větší, tím méně je půjčka výhodná.

Doba splácení dluhu

Výhodnou půjčku poznáte také na základě toho, zda vám společnost nabídne takový produkt, u kterého si můžete sami stanovit, jak velkou sumu si půjčíte a jak dlouho ji budete splácet. Pokud si vyberete peněžní produkt, u kterého bude sice nízké RPSN, ale budete ho splácet zbytečně dlouho, stejně ve finále vypůjčenou částku o hodně přeplatíte, jelikož se vám poplatky postupně nastřádají.

Obeznamte se s poskytovatelem úvěru

Jelikož je na trhu celá řada společností, které poskytují různé půjčky, ať už se jedná o krátkodobou půjčku nebo nějakou jinou, musíte být při výběru takové společnosti nad míru opatrní. Na internetu bohužel nenarazíte jen na poctivé poskytovatele těchto služeb, pohybuje se tam totiž i celá řada podvodníků, kterým je lepší se vyhýbat obloukem. Proto mějte na paměti, že než se na nějakou firmu obrátíte, nejprve si ji pořádně prověřte.

Seriózního poskytovatele finančních produktů poznáte na základě toho, že na internetu naleznete bez problému jeho identifikační údaje a kontakt na společnost (telefon nebo e-mail). Velkou výhodou také je, pokud naleznete hodnocení společnosti. Pozitivní reference jsou důkazem toho, že je firma solidní a jiní klienti s ní měli dobré zkušenosti.

Půjčka vám musí vyhovovat

Pokud se rozhodnete, že si sjednáte úvěr, pak si nejprve dobře rozmyslete, jak velkou částku na zaplacení vašich výdajů opravdu potřebujete. Výše měsíční splátky by měla být tak vysoká, aby zbytečně nezatížila váš rodinný rozpočet a vy jste tak vzniklý dluh mohli bez problému splácet. Na druhou stranou je ve vašem zájmu, aby se splátky pohybovaly v takové výši, které vám umožní váš závazek splatit v co možná nejkratším termínu.