Senát Parlamentu České republiky

Valdštejnské nám. 4, 118 01  Praha 1

Lada Faldynová
Telefon
+420 257 072 302
Mobilní telefon
+420 704 644 464

Jaroslav Kubera přivítal prezidentku Čaputovou, mluvili o protivládních demonstracích nebo reformě justice (20.06.2019)

Perex:

Jaroslav Kubera s kolegy senátory přivítali v horní komoře českého parlamentu slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Ta přijela na návštěvu Česka v prvním týdnu svého mandátu. Při hodinovém jednání v Senátu vyzdvihla vynikající vzájemné vztahy obou zemí a také vytyčila některé oblasti, kterým se v pozici prezidentky chce věnovat. I přes různé názory ve společnosti chce posilovat společné hodnoty Slováků.

Obrázek přidružený k tiskové zprávě

 

Předseda Senátu Jaroslav Kubera podpořil prezidentku Čaputovou v jejím předním vytyčeném úsilí spojovat společnost. Při hodinovém setkání v Senátu hovořila Zuzana Čaputová s čelními představiteli Senátu o protivládních demonstracích v Praze a dalších městech Česka a také o síle a motivaci občanské společnosti. „Hlavní úkol, který si Zuzana Čaputová vytyčila, a to sice snaha o spojování společnosti, je téměř nadlidský. Nesmí se ale nechat odradit a já toto úsilí podporuji a tleskám mu,“ uvedl po setkání předseda Senátu. Podle Kubery je slovenská prezidentka jasným příkladem toho, že ženy v politice, ale i dalších sférách veřejného života, nepotřebují žádné umělé kvóty, ale pouze prostor pro to, aby ukázaly své schopnosti.

Tématem byla také slovenština, Jaroslav Kubera označil za společný úkol Čechů a Slováků zlepšení porozumění všech generací, včetně těch nejmladších. Senátoři se Zuzanou Čaputovou hovořili také o budoucnosti EU včetně jejího rozšiřování, o pozici zemí Visegradské skupiny nebo o významu občanské společnosti. „Svoboda se velmi lehce ztrácí, ale velmi těžce získává,“ připomněl předseda Senátu, který nastínil své přání, aby si Češi a Slováci připomněli po 30 letech nabytí svobody společně. Oslavy Listopadu by podle něj měly proběhnout zejména v ulicích a společných akcí by se měla zúčastnit co nejširší část veřejnosti. Jedním z témat byla také vymahatelnost práva. „Velmi mě zajímá reforma justice. Jako advokátka vnímám některé kroky s velkou mírou pozornosti,“ uvedla Čaputová. Za výzvu pro Slovensko označila inovace v oblasti průmyslu.

Jaroslav Kubera také pogratulovat slovenské prezidentce k zítřejším narozeninám a předal jí osobní dárek – brož z českého granátu.

 

Eva Davidová, 20.06.2019

Odkaz na akce v kalendáři:

20.06.2019 15:00 Předseda Senátu Parlamentu ČR J. Kubera se spolu s 1. místopředsedou Senátu Parlamentu ČR J. Růžičkou, místopředsedou Senátu Parlamentu ČR J. Oberfalzerem, místopředsedou Senátu Parlamentu ČR J. Horníkem, předsedou Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu Parlamentu ČR P. Fischerem, předsedou Výboru pro záležitosti EU Senátu Parlamentu ČR V. Hamplem a členem Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu Parlamentu ČR D. Smoljakem oficiálně setká s prezidentkou Slovenské republiky J.E. paní Zuzanou Čaputovou.