Záchranáři i krizový manažer. Podívejte se, co se připravuje kvůli nedělní demonstraci na Letné

Plánek zázemí pro demonstraci na Letné. | Zdroj: Policie České republiky

Desítky policistů, antikonfliktní tým, stovka dobrovolníků Českého červeného kříže i koordinátor a krizový manažer záchranné služby budou dohlížet na nedělní demonstraci na Letné. Hasiči mohou na místo dorazit během pár minut. Uvedli to zástupci složek záchranného systému a červeného kříže. Nedělní akce má být zatím největší ze série demonstrací za nezávislost justice, které už třetí měsíc organizuje spolek Milion chvilek pro demokracii.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na poslední demonstraci spolku na Václavském náměstí přišlo podle pořadatelů zhruba 120 tisíc lidí. Demonstrace na Letné za odstoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO) je plánována na neděli. Kvůli ní se ve čtvrtek na magistrátu radili představitelé všech složek integrovaného záchranného systému. Na protest budou dohlížet policisté antikonfliktního týmu, dopravní a pořádkové služby i kriminalisté, jak uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

130 hlasů, 130 tváří, 130 důvodů. Ptali jsme se, kdo a proč přišel demonstrovat na Václavské náměstí

Číst článek

Zdravotní dohled na akci pomůže zajistit Český červený kříž. Kmenových pracovníků organizace bude na demonstraci 45 a zhruba 60 lidí zajistil organizátor. Jedná se o lidi se zdravotnickým vzděláním nebo zdravotnickou průpravou, uvedla ředitelka oblastního spolku červeného kříže Praha 1 Jaroslava Marková.

Na místě bude deset stanovišť, kde budou zdravotníci ve vestách Českého červeného kříže, a k dispozici bude 24 zdravotníků v terénu. Na místě budou podle Markové i dva stany, které budou sloužit k základnímu ošetření. 

Na Letnou dorazí za záchrannou službu koordinátor a krizový manažer. Budou stát na okraji shromáždění, jak řekla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Organizátoři demonstrace zajistili také dobrovolníky, kteří by v případě potřeby umožnili volný průjezd pro vozy záchranné služby.

Hasiči: výhodné místo

Hasiči budou podle mluvčího Martina Kavky v neděli připraveni v plných stavech, počet hasičů ale nebylo kvůli protestu třeba navyšovat. Pro hasiče je podle něj Letná příhodným místem, na které se sbory v případě nutnosti dostaví za pár minut ze tří stanovišť.

Protesty proti Babišovi se z Václaváku přesunuly znovu do regionů. V Brně se sešlo šest tisíc lidí

Číst článek

Vzhledem k velkému počtu možných účastníků demonstrace posílí Dopravní podnik hlavního města Prahy v době od 14.00 do 17.00 a pak od 18.00 do 20.00 provoz metra na lince A v úseku Dejvická – Želivského. Mezi spoji tak bude interval jen tři až čtyři minuty. „Na ostatních linkách B a C budeme provoz posilovat dle okamžité poptávky záložními vlaky,“ sdělila mluvčí podniku Aneta Řehková.

Kvůli tomu, že nelze předpovědět celkový počet účastníků, musí podle ní lidé v okolí akce počítat s případnými problémy v MHD. „Komplikace očekáváme zejména na nábřeží Edvarda Beneše, kde by mohlo dojít k omezení tramvajového provozu,“ uvedla.

Pokud by ani stanice metra nezvládaly příliv účastníků protestu, může být dočasně uzavřen vstup do stanic. V krajním případě mohou být stanice zcela uzavřeny, takže metro jimi bude jen projíždět. Řehková proto doporučila lidem, aby se při příchodu na akci i odchodu nespoléhali na nejbližší stanice metra a zastávky MHD. Raději by měli zvolit vzdálenější zastávku a zbytek cesty dojít pěšky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme