Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V kině Světozor se ocitnete ve slavných filmových scénách i na WC

  1:00
V době multiplexů zmizela už spousta kin. Nepřežila ekonomicky, některá doplatila na privatizaci budov, kde sídlila. Pražské kino Světozor už funguje 101 let, a nejen to. Díky rekonstrukci se dokonce podařilo implantovat do jeho interiéru slavné filmové scény.
Prostor přímo proti baru je inspirovaný filmem Osvícení.

Prostor přímo proti baru je inspirovaný filmem Osvícení. | foto: Andrea Thiel Lhotáková

„Dočetla jsem se, že když se na začátku 20. století začaly stavět na Václavském náměstí velké paláce, vedení města majitele nutilo, aby udělali něco pro lidi. Pak jim dovolili postavit domy vyšší. Tak vzniklo v centru spoustu divadel, kin i lázně, ty byly třeba v Paláci Koruna. Bohužel v době privatizace se na to zapomnělo,“ vysvětluje MgA. Marcela Steinbachová, která v roce 2006 vyhrála soutěž na první etapu rekonstrukce kina Světozor. Přišla totiž s nápadem integrovat slavné filmové scény do interiéru kina.

OSA 9

Světozor funguje od roku 2004 jako artové kino, od roku 2007 pak s třemi dalšími (Aero, Evald a MAT) pod společnou značkou OSA 9 (číslice symbolizuje tramvaj číslo 9, která má biografy na své trase).

Světozor se neustále mění, po první vlně rekonstručních prací v letech 2007 až 2008 přišla další v roce 2017, třetí sál se podařilo otevřít v říjnu 2018.

„Světozor má totiž na rozdíl od jiných zaniklých kin na Václavském náměstí štěstí na majitele paláce. „Vlastník si uvědomil, že je kino důležité, že přitahuje lidi do pasáže,“ objasňuje Petr Jirásek, ředitel kina Světozor.

Svět filmu

Architektka Marcela Steinbachová vnesla do kina slavné filmové scény, kino dostalo nové sedačky, ozvučení, oponu i zvukovou izolaci. Omezené finance se sice odrazily na provedení rekonstrukce či materiálech, ale i tak se prostor výrazně změnil. Barevný základ je především černý a bílý.

Velký sál po rekonstrukci má pouze 26 řad, sedadla si můžete i „adoptovat“. .

„Snažili jsme se najít typové scény, které hodně lidí zná, jsou významné nebo je dělali významní scénografové,“ objasňuje Marcela Steinbachová.

Novou podobu dostal také bar či záchodky: na toaletách se dostanete do „scén“ z filmů Pianistka, Pulp Fiction, Amélie z Montmartru, Brutální Nikita, Idioti či Mechanický pomeranč.

Kávu si můžete vypít na „scéně“ z Osvícení a Twin Peaks, bar kina vymaloval mistr českého komiksu Jaromír 99.

V loňském roce pak připravila architektka Steinbachová projekt nového, už třetího sálu. Vznikl v místě bývalé šatny a kanceláře. Opět je barevně neutrální, pomocí světel lze však vytvářet různé světelné atmosféry.

V prostoru celého kina pak návštěvník ocení zachování původních stavebních i interiérových prvků, podařilo se odstranit i nežádoucí „nánosy“ z různých dob. Tyto úpravy prospěly výrazně také vstupnímu prostoru s pokladnou, kde je i prodejna Terryho ponožky.

Dámské toalety po rekonstrukci - první zprava scéna z filmu Mechanický pomeranč, druhá toaleta je podle filmu Pianistka.

Světová rarita – český filmový plakát

Zakladatelem unikátní sbírky a prodejny s filmovými plakáty a dalšími artefakty v prostorách pokladny kina je Pavel Rajčan, který před jednadvaceti lety založil kino Aero a v roce 2005 právě Terryho ponožky.

Unikátní archiv plakátů je ukrytý za plátnem velkého sálu. Obsahuje neuvěřitelných 100 000 plakátů, převážně českých. Najdete zde fenomenální filmové plakáty československých výtvarníků, které jsou světově uznávané pro svou uměleckou kvalitu.

Nově zrekonstruovaná chodba, stěny slouží pro vystavení uměleckých filmových plakátů.

„České filmové plakáty, které vznikaly do roku 1989, jsou světovým unikátem. Nemusely být komerční, nepotřebovaly loga a někdy ani fotografie herců. Za patnáct let jsme připravili přibližně 200 výstav ve světě, od Japonska až po USA. S obrovským úspěchem, Dnes musejí být filmové plakáty úplně stejné všude ve světě, kde se promítají,“ vysvětluje Pavel Rajčan.

A vzpomíná, jak kdysi řekl Jiří Suchý, že jeho největším kulturním zážitkem na konci 60. let byly vylepené filmové plakáty. Tato „galerie na ulici“ dovolovala prezentovat výborné návrhy umělců, kteří často ani nemohli jinak vystavovat. Plakáty jsou digitalizované a přístupné na webu, takže Terryho ponožky vlastně suplují činnost státních organizací, jako jsou Uměleckoprůmyslové muzeum nebo Moravská galerie Brno.

Stoletá historie

Kino Světozor na rohu Václavského náměstí a Vodičkovy ulice sídlí v Paláci České banky, který byl postavený v období secese a moderny v letech 1914 až 1918. Pod projektem je podepsaný slavný architekt Osvald Polívka, autor (mimo jiné) Obecního domu, Živnobanky, Městské pojišťovny na Staroměstském náměstí nebo Nové radnice na Mariánském náměstí. Fasádu ovšem navrhl Josef Sakař.

Stavba kina, u jeho zrodu stála společnost Kinema, probíhala současně s výstavbou domu, dokončena byla v prosinci 1918. Původní název Elektra vystřídalo nové jméno – Světozor. Je docela zajímavé, že společnost založil advokát Vladimír Srb, bývalý pražský starosta, poslanec a majitel advokátní kanceláře.

Sál sice neměl balkon, ale byl hodně dlouhý a svažitý, s kapacitou přibližně 700 míst. Nějakou dobu zde fungoval i kabaret, ale prostor se po roce 1957 vrátil původnímu účelu. Rok poté proběhla rekonstrukce na panoramatické kino, odstranit se musely zadní lóže.

Současnost - vstup do pasáže

Zajímavou kapitolu v historii kina představuje Kinoautomat, nainstalovaný zde v roce 1971. Kvůli němu musely zmizet i postranní lóže a počet řad se snížil na 26. Úspěšný Kinoautomat však po dvou letech skončil zákazem „shora“.

  • Nejčtenější

Jak bydlí Simona Krainová: bytu v podkroví vévodí fotografie majitelky

12. dubna 2024

Architekt či designér by při navrhování interiéru měl důsledně respektovat styl a potřeby klienta....

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byt si šikovná žena proměnila i bez bourání, stačily jí dobré nápady

16. dubna 2024

Karolina je manažerkou v obchodě s interiérovým vybavením. Bez větších stavebních zásahů, s pomocí...

Při rekonstrukci mezonetu pamatovali na spotřebu energií, bourali i příčky

19. dubna 2024

Rekonstrukce bydlení je vždy velkým dobrodružstvím. To platí i o nedávné přestavbě dvoupodlažního...

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

S čím přijeli čeští designéři a výrobci ohromit Milán: židle, sklo a vany

18. dubna 2024

Týden nabitý designem čeká návštěvníky už 62. ročníku veletrhu Salone del Mobile Milano, který...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...