Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prstenec drahoty. Růst cen nemovitostí se z Prahy přelévá do okolí

  1:00
Sny o vlastním bydlení se mnoha obyvatelům hlavního města dál komplikují. Populární řešení z posledních let v podobě stěhování do „levnějšího“ Středočeského kraje totiž přestává fungovat. Kvůli zájmu Pražanů už ceny nemovitostí vystřelily i v okolí metropole.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: EURO DEVELOPMENT

Potvrzují to například data Fincentra Reality. Zatímco v roce 2015 tato realitní kancelář prodávala ve spádových oblastech Prahy dvoupokojové byty za zhruba 2,2 milionu korun, letos se průměr vyšplhal na 3,4 milionu. U třípokojových bytů byl nárůst ještě prudší – ve stejném období vzrostl průměr z 2,9 na 4,2 milionu.

V rámci Středočeského kraje ceny nejvíce stouply v „prstenci“ kolem Prahy, který tvoří okresy Praha-východ a Praha-západ. Nezdražily přitom pouze byty. „Ceny nemovitostí v těchto okresech kopírují pražský trh a rostou v průměru stejně. Průměrná cena rodinného domu se od roku 2016 zvýšila přibližně o 1,5 milionu korun,“ uvádí ředitel kanceláře Maxima Reality Goran Andonov.

Nejatraktivnějšími lokalitami v oblasti jsou vesnice a města s dobrým dopravním spojením s Prahou. Klíčovým faktorem je také občanská vybavenost.

Tato sídla díky vysokému zájmu Pražanů procházejí v posledních letech překotným rozvojem, příkladem je městečko Jesenice na jihozápadě metropole. „Město celkově velmi prosperuje, je zde zájem o všechny typy nemovitostí, přičemž nejsilnější poptávka je po bytech do 50 metrů čtverečních. Jejich ceny vzrostly za poslední dva roky o statisíce,“ komentoval situaci Petr Török, který vede tamní pobočku sítě M&M Reality.

Za kolik se prodávaly byty a domy v okolí největších měst

Cenový růst se promítá i do cen nájmů, byť poptávka po nájemném bydlení je na periferii Prahy nižší než v metropoli. „Například na Kladně se za rok zvedl průměrný nájem za metr čtvereční ze 164 na 202 korun,“ popisuje Tereza Vrzáková z realitní kanceláře Re/Max G8.

Evropa vs. drahé byty. Bydlení ve velkoměstech se stává výsadou bohatých

Ceny podle ní dál porostou. „Nic nenaznačuje, že by se měly v příštích letech zastavit. Do Prahy za prací stále přicházejí lidé, kteří potřebují bydlet,“ říká Vrzáková.

Vysoká poptávka po bydlení v okolí velkoměsta je jedním z hlavních důvodů zdražování. A netýká se to pouze Prahy. „Růst zájmu o byty na periferiích evidujeme v rámci celé České republiky, meziročně vzrostl o 15 procent. V okolí Prahy a Brna tato poptávka stoupla o 18 procent. Podle našeho průzkumu má více než 30 procent klientů zájem o byty na okrajích největších měst,“ říká provozní ředitelka Fincentra Reality Andrea Daňhelová.

Stěhování zhoršuje dopravu

Chcete tu nejvýhodnější hypotéku? Porovnejte si nabídky. Úrok od 2,19 % p.a.

Ve Středočeském kraji je důsledkem velkého zájmu značný nárůst počtu obyvatel. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že v prvním čtvrtletí letošního roku kraj ve srovnání s ostatními zaznamenal nejvyšší přírůstek obyvatel pouze díky stěhování.

„Intenzita stěhování mezi Prahou a Středočeským krajem je jednoznačně nevyšší v rámci všech krajů, kdy celkový obrat v období 2005 až 2017 dosahoval 286 970 osob,“ uvádí Marek Vácha, mluvčí Institutu plánování a rozvoje Prahy. Stěhování z Prahy do Středočeského kraje podle něj tvořilo dvě třetiny tohoto obratu.

Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v autech v kolonách

Upozorňuje však na řadu negativních důsledků tohoto procesu. „Kvůli dojíždění jde především o značný nárůst individuální automobilové dopravy a s ním související zhoršení stavu životního prostředí,“ říká Vácha. Za problém považuje i rostoucí tlak na kapacity škol v dané oblasti nebo zvýšené náklady na dopravní infrastrukturu. Ta v okolí Prahy je totiž na hraně svých možností.

Přesto je zájem lidí o bydlení v kraji značný, čehož si všímají i developeři. „Středočeský kraj je spolu s Jihomoravským nejsilnějším regionálním trhem s bydlením,“ uvádí mluvčí společnosti Trigema Radek Polák. Jihomoravskému kraji pomáhá blízkost Brna.

„Zájem o bydlení v okrajových lokalitách Brna a přilehlých okresech roste. Odpovídá tomu zájem developerů, kteří se na tyto oblasti orientují výrazně více než dříve,“ potvrzuje František Šudřich, obchodní ředitel brněnského developera Trikaya.

Na chatu každý den. Jejich ceny rostou, protože nahrazují byty

V okolí Prahy zase staví společnosti Skanska Reality nebo Crestyl, přičemž druhá jmenovaná je aktivní i ve Středočeském kraji. „Až prodáme byty v našich současných projektech v Berouně a ve Vysokém Újezdě, budeme uvažovat o další výstavbě ve Středočeském kraji,“ říká mluvčí Crestylu Ondřej Micka.

Další velcí pražští hráči se však mimo metropoli nechystají. „Jsme zastánci toho, že se Praha nemá rozrůstat na úkor okolní krajiny,“ uvádí mluvčí developera Finep David Jirušek. A ani Central Group na to nemyslí. „Již před řadou let jsme se zaměřili na investice výhradně v Praze,“ vysvětluje mluvčí firmy Marcela Fialková. Developer má v metropoli nakoupeno kolem 1,5 milionu metrů čtverečních brownfieldů a pozemků určených k výstavbě, na nichž plánuje přes 30 tisíc nových bytů.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...