Záchranáři radili dětem, co dělat v krizových situacích

OTROKOVICE – Posádka Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje ukázala žákům Základní školy T. G. Masaryka, jak poskytnout první pomoc při nehodě nebo úrazu. Projekt se před prázdninami zaměřuje na bezpečnost dětí, řekla serveru Zlin.cz mluvčí Otrokovic Romana Stehlíková.

Žáci šestých tříd se od záchranářů učili, jak se zachovat v případě, že se stanou svědky nehody nebo úrazu. „Je to pilotní projekt zaměřující se na bezpečnost dětí. Zejména před prázdninami, při kterých na děti číhá celá řada nejrůznějších nebezpečí, chceme upozornit na tato úskalí. Záchranáři měli za úkol upozornit na některá rizika, naučit žáky přivolat pomoc a ukázat, jak první pomoc poskytnout,“ uvedl místostarosta Otrokovic Ondřej Wilczynski, který chce do příštích let projekt rozšířit na všechny základní školy tak, aby se mohli zúčastnit žáci z více tříd.

Žáky spolu s ředitelkou školy Martou Zakopalovou přivítal i šéflékař záchranky Dorián Pfeifer. „Přítomným pustil nahrávku telefonátu chlapce volajícího pomoc pro svého kamaráda a upozornil, kde chlapec udělal chybu a co udělal správně. Tato nahrávka byla z reálného života a děti byly pozorné a odpovídaly lékaři na jeho otázky. Podařilo se mu získat si jejich pozornost,“ uvedla Marta Zakopalová.

Než začala praktická část, přiblížil lékař žákům mobilní aplikaci nazvanou Záchranka, vyzdvihl její přednosti a vysvětlil, proč je výhodné mít tuto aplikaci staženou v telefonu. Díky ní například mohou záchranáři snadno určit, kde se člověk v nesnázích nachází, takže ho lépe najdou.

Praktická část se pak konala na čtyřech stanovištích. „Děti se seznámily s prací záchranářů, ale nejdůležitějším cílem bylo prakticky ukázat, jak se zachovat, pokud se stanou svědky nějaké nehody nebo zranění,“ poznamenala Stehlíková.

Děti se učily různé situace. „Záchranáři nám ukázali, co máme dělat v případě, že si někdo poraní hlavu nebo páteř, jak se zachovat, když někdo upadne do bezvědomí, dostane epileptický záchvat nebo alergickou reakci. Taky nám ukazovali, co nesmíme nebo naopak musíme udělat v případě, že někdo krvácí nebo má popáleniny. Mohli jsme si prohlédnout záchranné vozidlo a jeho vybavení,“ uvedla dvanáctiletá žákyně Sofie Dvorská, která setkání se záchranáři zhodnotila jako přínosné.

V závěru besedy vysvětlil neurochirurg Michal Filip žákům, co se děje s pacientem po přívozu do nemocnice. „Myslím, že bezpečnost našich dětí je nejdůležitější. Sám jsem byl přítomen a věřím, že půlden před prázdninami věnovaný této tematice má velký smysl,“ dodal místostarosta Wilczynski.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x