Sponzorováno

Mikroplasty a zdraví – lidé sní nejméně 50 000 plastových částic ročně, zjistila studie 4.71/5 (17)

Mikroplast byl nalezen v našich řekách, na nejvyšších horách, a i v nejhlubších oceánech.

Mikroplast byl nalezen v našich řekách, na nejvyšších horách, a i v nejhlubších oceánech.

Průměrný člověk sní nejméně 50 000 částic mikroplastů ročně a vdechne asi podobné množství, to podle první studie, která se zaměřila na odhady požití plastického znečištění lidmi.

Skutečné číslo bude pravděpodobně mnohonásobně vyšší, protože z tohoto pohledu bylo analyzováno pouze malé množství potravin a nápojů (z hlediska plastové kontaminace). Vědci například uvedli, že pití velkého množství balené vody drasticky zvýšilo počet zkonzumovaných plastových částic.

Zdravotní dopady požití mikroplastu nejsou úplně známy, ale mohly by v našem těle uvolňovat toxické látky. Některé kousky těchto mikroplastů jsou dostatečně malé, aby pronikly do lidských tkání, kde by mohly vyvolat imunitní reakce.

Plast všude, kam se podíváš

Mikroplastové znečištění je většinou způsobeno rozpadem plastické podestýlky a zdá se, že je všudypřítomné po celé planetě. Výzkumníci našli mikroplasty takřka všude, kam se podívali – ve vzduchu, půdě, řekách i nejhlubších oceánech po celém světě. Našli je v kohoutkové i balené vodě, mořských plodech i pivu. Mikroplasty byly také nalezeny ve vzorcích lidské stolice, což jen potvrdilo, že lidé tyto částice požívají.

Nový výzkum, publikovaný v magazínu Environmental Science and Technology, vzal data z 26 předchozích studií, které měří množství mikroplastických částic v rybách, korýších, cukru, soli, pivu a vodě a ve vzduchu ve městech. Vědci pak použili americké vládní dietní pokyny k výpočtu, kolik částic lidé sní za rok. Dospělí tedy sní asi 50 000 mikroplastických částic ročně a děti kolem 40 000, takové jsou odhady.

Většina typů potravin a nápojů nebyla testována, což znamená, že studie hodnotila pouze asi 15-20% příjmu kalorií. „Nezahrnuli jsme obrovské množství dat. Existují stále některé velké mezery v našich údajích, které je třeba naplnit,“ řekl Kieran Cox z University of Victoria v Kanadě, vedoucí výzkumu. I další potraviny, jako je chléb, zpracované výrobky, maso, mléčné výrobky i zelenina – ty všechny mohou obsahovat mnoho těchto mikroplastů. „Je bohužel velmi pravděpodobné, že v nich bude velké množství plastových částic. Jejich počet by mohl jít do stovek tisíc,“ dodal.

Pojďme se podívat na některá zajímavá data z výzkumu:

  • Průměrná balená voda obsahuje 22krát více mikroplastu než voda z vodovodu.

Mikroplasty také vdechujeme

Vědci nevědí přesně co se stane, když se mikroplasty vdechují, ale nová studie spekuluje, že většina inhalovaných částic spíše pozřena, než vykašlána nebo vykýchána. Výzkumníci také odhadli, že mikroplastické částice, které se takto usadí na jídlo, mohou přidat další desítky tisíc k roční spotřebě.

Dosud nejsou známy žádné zdravotní účinky, ale předpokládá se, že takto požité částice jsou vysokým rizikem pro organismus.

Lékařka, která nebyla zapojena do tohoto výzkumu, k této problematice řekla: „Současné odhady naznačují, že expozice mikroplastů je relativně nízká ve srovnání s jinými částicemi. Odhaduje se například, že průměrná západní strava vystavuje spotřebitele denně miliardám mikročásticím oxidu titaničitého, což je běžná přísada jídel. Co však znamená relativně nízká expozice mikroplastům pro zdraví, to nám není známo.“

Sponzorováno

Uměle připravený oxid titaničitý označovaný jako titanová běloba má široké použití jako pigment do nátěrových hmot, barvivo v potravinářství a jako účinná složka některých opalovacích krémů. (zdroj: wikipedia)

Hlavní vědečtí poradci Evropské komise ve zprávě v dubnu 2019 uvedli: „Důkazy o environmentálních a zdravotních rizicích mikroplastů jsou důvodem pro skutečné znepokojení a prevenci.“ Dospěli k závěru, že: „Rostoucí vědecké důkazy o nebezpečích nekontrolovaného mikroplastického znečištění v kombinaci s jeho dlouhodobou trvalostí a nevratností naznačují, že by měla být přijata přiměřená a důsledná opatření, aby se nadále zabránilo uvolnění mikroplastů.“

Cox řekl, že jeho výzkum změnil i jeho vlastní chování. „Rozhodně se vyhýbám plastovým obalům a snažím se vyhnout balené vodě co nejvíce,“ řekl. „Odstranění jednorázového plastu z vašeho života a podpora společností, které se distancují od plastových obalů, může mít velký dopad na váš život i planetu,“ řekl Cox. „Fakta jsou jednoduchá. Vyrábíme hodně plastů a končí v ekosystémech, kterých jsme součástí.“

Plasty jsou opravdu všude, nejde se jim vyhnout

Je známo, že lidé konzumují drobné plastové částice prostřednictvím potravin a vody, ale možné účinky na zdraví lidí a ekosystémů ještě nebyly úplně stanoveny. Předpokládá se však výrazný negativní vliv na naše organismy.

Plasty jsou však všude kolem nás a tak se jim nedá prakticky vyhnout. Nová analýza ve Spojeném království zjistila mikroplastové znečištění ve všech 10 jezerech, řekách a nádržích, které byly podrobeny analýze. Více než 1 000 kusů plastů na litr bylo nalezeno v řece Tame v blízkosti Manchesteru. Toto místo se stalo v roce 2018 nejznečištěnějším místem na celém světě, které bylo podrobeno testování. Dokonce v relativně vzdálených místech, jako jsou vodopády Dochart a Loch Lomond ve Skotsku, byly nalezeny dva nebo tři kusy na litr.

„Bylo to překvapující. Nečekal jsem, že najdu tolik, kolik jsme našli,“ řekl jeden z výzkumníků z Walesu, který vedl studii.

Mikroplasty se nacházejí naprosto všude, ale ještě nevíme, jaká nebezpečí mohou představovat. Nemůžeme přeci za 20 let říkat větu: „Kdybychom si uvědomili, jak jsou špatné“. Musíme nyní sledovat naše vody a musíme myslet na to, jak v tomto ohledu zlepšit svět, jak můžeme snížit naši závislost na plastech.

Řeka Temže v Londýně měla asi 80 mikroplastických částic na litr.

Ukázalo se, že mikroplasty poškozují mořský život, když jsou mylně považovány za potravu a byly nalezeny uvnitř každého mořského savce studovaného v nedávném britském průzkumu. V roce 2017 byly odhaleny v kohoutkové vodě po celém světě a takto spotřebovány lidmi v Evropě, Japonsku a Rusku.

Sponzorováno

A co vy? Jak se mikroplastům snažíte vyhýbat? Budeme rádi za komentáře.

Co si dále přečíst na toto téma?

Zdroje článku a studie o mikroplastech

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

Autorem článku je naše redakce

Tým rehabilitace.info (více o nás)

 

Náš tým vám všem chce přinášet zajímavé informace ze světa zdraví, cvičení, výživy, rehabilitace a obecně zdravého životního stylu. Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií a lékařských prací. Vždy se snažíme na studie odkazovat, ověříte si tak pravost. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


Štítky: , ,

Přečtěte si také naše další články

 

Zatím žádné komentáře

Zanechat komentář ke článku

Zpráva