Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Konzervativní poslanec zabránil aktivistce Greenpeace, aby narušila banket. Teď byl zbaven funkce

Svět

  11:10
Londýn - Mezinárodní ekologická organizace Greenpeace obvinila britského konzervativního poslance Marka Fielda z napadení aktivistky. K incidentu došlo poté, co aktivisté narušili slavnostní večeři v londýnské City, informoval dnes server BBC. Potyčka je zachycena na videu a britský konzervativní poslanec Mark Field byl dnes dočasně zbaven funkce státního tajemníka pro Asii a Tichomoří na ministerstvu zahraničí.

Screen z videa, které zachytilo britského konzervativního poslance Marka Fielda, jak napadl aktivistku Greenpeace v londýnské City. foto: Reprofoto/Youtube: Guardian News

Prohra Greenpeace. Soud v Norsku dal zelenou těžbě ropy v Barentsově moři

Na zveřejněných záběrech poslanec do aktivistky nejdřív strčí, pak ji popadne zezadu za krk a pochoduje s ní ven ze sálu. Field, který doposud zastával funkci státního tajemníka pro Asii a Tichomoří na ministerstvu zahraničí, se za jednání omluvil. Obával se, že by aktivistka mohla být ozbrojená, a jednal instinktivně v zájmu bezpečnosti všech přítomných.

Několik aktivistů oblečených v červené narušilo ve čtvrtek večer slavnostní večer a zabránilo ministrovi financí Philipovi Hammondovi dokončit projev. Aktivisté vykřikovali hesla a odmítali odejít. Organizace Greenpeace v prohlášení označila protest za poklidný, Fieldova reakce ji „šokovala“. Podle hnutí chtěla protestující s poslancem prodiskutovat změnu klimatu a ekonomické reformy.

Field se přihlásil na úřad vlády, aby se mohlo vyšetřit, zda nebyly porušeny ministerské zásady. S vyšetřovateli hodlá spolupracovat.

Vzorky vody z Labe a Vltavy obsahovaly mikroplasty, tvrdí Greenpeace

Konzervativní politik za svůj čin sklízí od části lidí kritiku, podle jiných byla jeho reakce oprávněná. Fieldův spolustraník a poslanec Peter Bottomley ho za čin pochválil. „Udělal bych to samé,“ uvedl Bottomley, podle kterého nebylo jasné, zda není žena nebezpečná. Naproti tomu labouristická stínová ministryně pro ženy a rovnoprávnost Dawn Butlerová na Twitteru Fieldovo chování odsoudila, sdělila, že poslanec by měl bý zbaven funkce.

21.června 2019 v 00:23, příspěvek archivován: 21.června 2019 v 11:00

This is horrific. Conservative Foreign Office Minister Mark Field violently grabs a woman as she protests about climate change at the bankers’ banquet. This appears to be assault. He must be immediately suspended or sacked. Due to Violence against women. https://t.co/fjy6HZXyyG https://t.co/mM8hJ47ult

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...