Dokument ČT24 o loňském výbuchu v Dole ČSM, který nepřežilo třináct horníků

90’ ČT24 - Dokument ČT24 o výbuchu v Dole ČSM (zdroj: ČT24)

ČT24 odvysílala nový dokument Marty Pilařové o explozi metanu v dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku. Snímek Výbuch v dole popisuje nejen samotnou tragédii, která připravila o život třináct havířů z Polska a Česka, ale ukazuje také život těch, které záchranáři z hořícího pekla dostali ven. Výbuch v dole ČSM patří mezi nejtragičtější za posledních zhruba třicet let.

Autorka Marta Pilařová si v dokumentu povídá s polským horníkem, který tragédii v hloubce 880 metrů pod zemí přežil. Oheň ho popálil na 65 procentech těla a několik měsíců strávil v ostravské fakultní nemocnici, kde se podrobil šesti náročným operacím. Dva měsíce byl v umělém spánku, ale osudnou směnu si pamatuje a do podrobností popisuje, co se krátce po výbuchu metanu stalo. 

Film se však na hornictví dívá i z jiného pohledu, řeší například nedostatek horníků z Česka, které často nahrazují právě polští kolegové. Zájem o tvrdou práci v podzemí opadá hlavně mezi mladými lidmi a problém je také v tom, že černouhelné doly se postupně zavírají. Za několik let by tak havíři mohli skončit bez práce, kterou tak milují. 

Dokument Výbuch v dole připomíná také tragický požár v dole Dukla v Havířově-Suché z roku 1961, při kterém zemřelo 108 havířů. Požár tehdy způsobil omylem spuštěný a posléze vznícený pásový dopravník. Film o tragédii Dukla 61 odvysílala Česká televize v květnu 2018.