Bitcoin roste na nová letošní maxima, překročil hranici deseti tisíc dolarů

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: ctk

Automat na bitcoin
Bitcoin
3
Fotogalerie

Zhodnocování nejrozšířenější kryptoměny nekončí. Po kontinuálním růstu se valutě podařilo překonat hranici deseti tisíc dolarů.

Obdobně povyskočil také kurz druhé nejrozšířenější virtuální mince etheru, ten roste o téměř osm procent. Blíží se třem stovkám dolarů. Spoluzakladatel analytické společnosti Fundstrat Thomas Lee upozorňuje, že v případě bitcoinu dosažení desetitisícové mety bude znamenat spuštění nového cyklu investiční mánie. Snadno by přilákalo nové spekulanty motivované obavou, aby nepropásli nafukování cenové bubliny. Deset tisíc dolarů, v přepočtu zhruba 227 tisíc korun, stál jeden bitcoin naposledy v březnu loňského roku.

Letos si ale virtuální měna připisuje přes 150 procent, podle části analytiků jde o důsledek oznámení Facebooku, že připravuje svou vlastní kryptoměnu. „Zprávy o nové měně Facebooku bitcoinu určitě pomáhají. Firma pomáhá věřit tomu, že se celá tato vývojová cesta uchytila a nejde jen o krátkodobou módu,“ uvedl tento týden pro E15 ekonom Dominik Stroukal. Podle kryptoměnového investora Radomíra Eliáše ale aktuální růst bitcoinu bude mít je krátké trvání. „Nyní se blíží doba dovolených a tradeři se snaží urvat poslední přiležitosti. Podle mého odhadu cena bitcoinu poroste ještě zhruba další dva týdny, kolem 27. července ale asi opět spadne dolů,“ vysvětlil s tím, že informacemi o připravované měně Facebooku se podle jeho mínění nechají ovlivnit jen méně zkušení investoři.