Hlavní obsah

Soud osvobodil Syneckého v kauze vyzrazení odposlechu Peltovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soud i napodruhé zprostil obžaloby bývalého bezpečnostního manažera Fotbalové asociace ČR (FAČR) Martina Syneckého v kauze vyzrazení odposlechu umístěného v kanceláři někdejšího šéfa asociace Miroslava Pelty. Podle soudkyně nebylo prokázáno, že se skutek stal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Pelta u soudu

Článek

Soudkyně dospěla nově k závěru, že ve věci nelze použít odposlechy z jiného případu, které Syneckého usvědčovaly. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se ihned odvolal.

„Důkazní stav za této situace nelze označit jinak než za stav důkazní nouze. Nejdůležitější svědek Pelta využil svého práva odmítnout výpověď. (...) Při absenci výpovědi pana Pelty nelze bezpečně vyloučit verzi, že zařízení objevil sám Pelta nebo jeho spolupracovníci," konstatovala předsedkyně senátu pražského městského soudu Helena Kutzlerová.

Soud se kauzou zabýval už loni v říjnu, kdy odposlechy jako důkaz připustil a počínání Syneckého vyhodnotil jako přestupek. Odvolací senát však následně konstatoval, že skutek je závažnější, a vrátil věc k novému projednání.

Odposlech v kanceláři

Syneckého požádali v prosinci 2016 kriminalisté, aby do Peltovy kanceláře umístil nahrávací zařízení. Prověřovali tehdy soudkyni Sylvu Mašínovou, která rozhodovala civilní spor místopředsedy FAČR Romana Berbra. Podle obžaloby pak detektivové z jiných odposlechů zjistili, že Pelta o záznamovém zařízení ve své kanceláři věděl, a to právě od bezpečnostního manažera.

Obžalovaný vinu popírá. Za ohrožení utajované informace mu hrozilo až osmileté vězení.

Pelta v současnosti čelí návrhu na podání obžaloby v kauze údajných machinací při rozdělování státních dotací na sport. V případu policie stíhá také někdejší náměstkyni z ministerstva školství Simonu Kratochvílovou, bývalého ředitele odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu, předsedu České unie sportu Miroslava Janstu a generálního sekretáře unie Jana Boháče. Obviněny jsou i Fotbalová asociace ČR a Česká unie sportu.

Reklama

Související články

Končí vyšetřování sportovních dotací

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) po téměř roce a půl končí vyšetřování trestní kauzy týkající se údajně zmanipulovaných...

Výběr článků

Načítám