Knižní tipy na prázdninové čtení pro děti

Pro všechny rodiče a jejich školáky tu máme jedno z posledních opakování před prázdninami, společně se podíváme na nejlepší dárky za vysvědčení. Nejen Kluk z plakátu má jasno – za vysvědčení knihu! 5 + 1 tip na knihu z Portálu, která vám zpříjemní prázdninové chvíle.

Černobílé prázdniny Lucie Šavlíková Ilona Komárková KomáraPrvní doporučovanou knihou je lehce pohádkový příběh ze současného světa – Černobílé prázdniny, pro školáky nižších ročníků, kteří už mají nějakou tu knihu úspěšně za sebou. Malý Honzík přijíždí na prázdniny k pratetě Slávce a ze všeho nejvíc se – jako městský kluk – těší na přírodu a zvířátka, která má obzvlášť rád. Ovšem hned první setkání, s loveckým psem Bivojem na dvorku místní hájovny, se nevyvíjí tak úplně podle jeho představ a odstartuje řadu veselých i napínavých příhod, při kterých pozná nejen nové kamarády, ale i sám sebe a nakonec také jedno dávné tajemství. Prázdninový příběh napsala Lucie Šavlíková a kniha byla nominována na Zlatou stuhu 2019. Další informace a ukázku z knížky najdete tady.

Dětskou beletrii u nás můžete vybírat zde.

Renata Škaloudová Rozumí koza petrželi? Pavel KoutskýPro starší školáky toužící po zábavě i poznání zároveň máme knížku na pomezí mezi beletrií a populárně naučnou literaturou – Rozumí koza petrželi? Autorka Renata Škaloudová se v ní věnuje problematice frazémů neboli ustálených rčení. Nechává je prozkoumat dvojčaty Bárou a Tomášem, kteří zkusí každé z 28 rčení vyzkoušet a ověřit jeho platnost v praxi. Ne vždy se ukáží rčení jako doslovně platná, naštěstí jsou tu jejich rodiče, kteří jim dokáží významy jednotlivých „tosejentakříká“ osvětlit. Takže pokud se chcete dozvědět (nebo vlastně tomu "přijít na kloub"), co přesně se děje s hrachem házeným na zeď, proč na ní nemáte malovat čerta a nebo co všechno se dá vycucat z prstu, je to kniha přesně pro vás. Knihu doprovází nezaměnitelné ilustrace Pavla Koutského a ukázku si můžete prohlédnout zde

Populárně-naučné knížky pro děti hledejte zde.

Alžběta Dvořáková Modrá hodina Lucie DvořákováČerstvá novinka populární spisovatelky Alžběty Dvořákové (V Portále vyšly například její knihy o kocouru Herkulovi) Modrá hodina je určena dětem, kteří mají rádi tajemství a záhady. Napínavý a dobrodružný prázdninový příběh sourozenců Elišky a Martina začíná na dědečkově půdě, kde se mezi netopýry zčistajasna objeví mládě draka. Kde se tam vzalo a jak to, že mluví lidskou řečí, to už vám prozrazovat nebudeme, abychom Vám nekazili zážitek ze čtení. Knihu ilustrovala Lucie Dvořáková a vhodná je pro  lehce pokročilé čtenáře, kteří si troufnou na delší příběh, nebo pro společné čtení s dospělými. Ukázka zde.

Frida Nilsson v Portále - Gorila a já, Vránova neobyčejná dobrodružství nebo Piráti z Ledového moře

Frida Nilsson Ve škole se dějou věci! Hedvika Hedwig

Pro malé čtenáře hledající legraci a humor tu máme první díl světově proslulé a velmi populární série o Hedvice. Oblíbená švédská autorka dětských knížek a držitelka ceny Astrid Lindgrenové Frida Nilsson v prvním díle série nazvaném Ve škole se dějou věci! představuje malou Hedviku, která z domku na samotě uprostřed lesů vyráží po prázdninách poprvé do školy. Těší se na nové kamarády i pro ní dosud neznámé prostředí a Frida Nilsson Ve škole se dějou věci! Hedvika Hedwig Audiokniha CDrozhodně není zklamaná, se spolužačkou Lindou i ostatními z nové školy zažije spoustu bláznivých dobrodružství. A taky třeba přijde na to, jak se vlastně stříhá na ježka a co je třeba udělat se spolužačkou, která se na školním dvorku promění ve splašeného hřebce. Vhodné pro mladší školní věk jako "druhé čtení" nebo společné čtení s předškolákem. Více se o knize dozvíte tady. Vyšlo i jako audiokniha na CD.

Mohlo by se vám také líbit: Ella ve škole a Ella a kamarádi

Zuzanna Kisielewska 12 půltónů Kniha o hudběPoslední doporučovanou knihou je netradiční encyklopedie hudby pro děti – 12 půltónů od polské autorky - propagátorky hudby Zuzanny Kisielewske. Nádherně graficky vypravená a nabitá až po samé okraje stránek informacemi ze světa hudby. Nečekejte ale žádné nudné výčty faktů a suchopárné rozbory hudební teorie. Naopak, kniha dětem přibližuje hudbu atraktivní formou, dozvědí se nejen o samotných principech hudby jako takové, ale odnesou si informace o přesahu hudby do ostatních lidských činností, jak se hudba a člověk vzájemně ovlivňují. Věděli jste třeba, že hudba může osvobozovat celé národy a že diktátora lze hudbou i porazit, pokud otočíte knoflíkem hlasitosti dostatečně doprava? Nebo proč nás některé skladby dokáží rozplakat a že některé rostliny rostou při poslechu hudby až třikrát rychleji, jen se zatím neví, jestli je to nadšením nebo stresem? Vhodné pro zvídavé děti od cca 9 let a pro milovníky hudby každého věku. Další informace naleznete zde.

Stínka Daniela Schreiter Jaké je to být jiná Komiks o autismuBonusem +1 je trošku netradiční kniha, komiks o tom, jaké to je žít, vidět a cítit jako autista. Německá spisovatelka a ilustrátorka Daniela Schreiter má Aspergerův syndrom a rozhodla se svůj život s autismem popsat za pomocí obrázků a slov v bublinách. Její kniha Stínka s podtitulem Jaké to je být jiná? je určena starším dětem a všem zájemcům o problematiku duševních poruch, vážné téma podává zábavnou formou a poskytne tak nejen poučení, ale překvapivě i pobavení. Více o knize, včetně odpovědi na otázku proč je část knihy barevná a část černobílá, se dozvíte tady.


Všechny tyto knihy můžete výhodně nakoupit na našem e-shopu.

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru