Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

AI k policejní razii v romské osadě: 6 let nespravedlnosti a z obětí jsou viníci

21. června 2019
Čtení na 1 minutu

Přístup slovenských orgánů k vyšetřování policejního násilí z roku 2013 v romské osadě v Moldavě nad Bodvou označila organizace Amnesty International (AI) za porušování mezinárodních úmluv o lidských právech. Obvinění z křivé výpovědi vznesená proti šesti napadeným podle ní představují zároveň formu zastrašování, která ohrožuje přístup ke spravedlnosti. AI o tom informuje ve své tiskové zpávě.

Během policejní razie 19. června 2013 napadlo šest desítek příslušníků policejní pohotovostní jednotky místní Romy a Romky. Ti nekladli při razii v osadě žádný odpor, navzdory tomu na ně policisté útočili slovně i fyzicky a poškodili také majetek lidí žijících na Budulovskej ulici. 

Stížnosti obětí začaly být vyšetřovány téměř po osmi měsících od útoku a identifikován byl pouze jeden z policistů, protože mnozí měli na hlavách kukly. 

Výpovědi o brutálním napadení ze strany policistů potvrzují lékařské zprávy. Amnesty International upozorňuje, že přesto ani několik let po policejním zásahu nedošlo k vyvození trestněprávní odpovědnosti vůči příslušníkům policie, kteří se razie zúčastnili.

“Je zřejmé, že vyšetřování policejního násilí během zásahu v romské komunitě na ulici Budulovská v Moldavě nad Bodvou v roce 2013 nesplňuje základní požadavky mezinárodních úmluv o lidských právech. Vyšetřování nebylo důsledné, vyšetřovací úkony vůči obětem začaly až v únoru 2014 a dosud nevedlo k nápravě a vyvození odpovědnosti. Navíc inspekce vyšetřuje své kolegy,” upozornila v tiskové zprávě AI na možnou zaujatost vyšetřovatelů.

Amnesty International vyjádřila v tiskové zprávě vážné obavy, že trestní stíhání jako reakce na stížnost proti policejnímu zásahu v červnu 2013 ze strany obyvatel ulice Budulovská v Moldavě nad Bodvou představuje zásah do práva obětí a představuje formu zastrašování. Ti, kteří se postavili za svá práva, dnes čelí obvinění z křivého obvinění.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon