Podnikatel Kalášek stíhaný v kauze Brno-střed zůstane ve vazbě, rozhodl soud

Městský soud v Brně v pátek ponechal ve vazbě podnikatele Petra Kaláška stíhaného po razii na radnici Brno-střed. Uvedl to Kaláškův obhájce Pavel Hála. Ve vazbě kvůli podezření na manipulaci se zakázkami zůstávají i politik Jiří Švachula (dříve ANO) a podnikatel Pavel Ovčarčin. Soud už dříve z vazby propustil podnikatele Lubomíra Smolku a bývalého místostarostu Brna-Ivanovic Petra Liškutina, který byl vedoucí investičního odboru Brna-středu.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud

Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Hála uvedl, že soud zamítl žádost jeho klienta o propuštění z vazby kvůli tomu, že by se Kalášek mohl skrývat nebo utéct.

Kauza Brno-střed: bývalý místostarosta Švachula chtěl ze zmrazeného účtu odklonit šest milionů

Číst článek

„Je to zdrcující. Můj klient se domníval, že pokud je vazebně stíhaný a omezený na svobodě z titulu možného ovlivňování svědků, tak po třech měsících se to prolomí a bude propuštěný na svobodu,“ uvedl Hála.

Podle něj dal Kalášek záruky od slibu přes probační službu dohledu až po peněžitou záruku.

Hála upozornil i na to, že jeden ze spoluobviněných, který figuruje v řadě dalších kauz, je považovaný za důvěryhodnou osobu a může jezdit po světě, zatímco jeho klient stíhaný za minoritní záležitost je nadále ve vazbě.

Směřoval tím na podnikatele Samana El-Talabaniho, který je jedním z devíti obviněných, ale má status spolupracujícího obviněného.

‚Úplatek 8 799 597 korun.‘ Expolitik ANO Švachula podle detektivů paralyzoval řádné přidělování zakázek v Brně

Číst článek

Policejní razie se na radnici Brno-střed uskutečnila v březnu. Policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

Pět z nich putovalo do vazby, z nichž byli dva propuštěni a tři v ní zůstávají. Čtyři obvinění jsou celou dobu na svobodě.

Policie se při zátahu zajímala především o zakázky investičního odboru z minulého volebního období, kdy byl Švachula místostarostou Brna-středu a spadaly pod něj investice. V nynějším volebním období byl radním.

Zastupitelstvo Brna-středu ho ale kvůli kauze odvolalo a vzdal se mandátu, hnutí ANO ho společně s Liškutinem vyloučilo ze svých řad a od případu se distancovalo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme