Plzeňskou kartu lze nahrát do mobilu i bankovní karty, zatím jen omezeně

  14:28
Plzeň se stala podle místního dopravního podniku prvním městem v republice, kde může být předplatné na městskou hromadnou dopravu nahrané v mobilním telefonu nebo na bezkontaktní platební bankovní kartě. Pilotní projekt umožňuje zatím nahrát předplatné jen pro vnitřní zónu města.

Plzeňskou kartu lze nově nahrát do mobilu a do bezkontaktní platební bankovní karty | foto: Ladislav Němec, MAFRA

„Jsme prvním dopravcem v ČR, který nabízí možnost koupit si personifikovaný (určený konkrétní osobě, pozn. red.) jízdní doklad bez návštěvy přepážky,“ uvedl Radomír Kozler, ředitel úseku Plzeňská karta.

V praxi to znamená, že se uživatel zaregistruje na webové stránce eshop.virtualnikarta.cz a pak si podle operačního systému v chytrém telefonu stáhne z GooglePlay nebo AppStore aplikaci Virtuální Plzeňská karta. Registraci může udělat přímo v aplikaci v mobilu.

Podmínkou k úspěšné registraci je mimo jiné nahrání fotografie uživatele, jejíž pořízení je v době mobilů s fotoaparáty otázkou pár okamžiků.

„Předplatné si pak zákazníci zakoupí online kartou nebo převodem z účtu buď ve webové, nebo v mobilní aplikaci virtuální Plzeňské karty,“ vysvětlil mluvčí dopravního podniku René Vávro.

Podle vedoucího vývoje Plzeňské karty Zdeňka Prošky není v současnosti možné, aby se předplatné, které je uložené na běžné plastové Plzeňské kartě, přehrálo na virtuální kartu v mobilu.

Při kontrolách nemusí být mobil s kartou připojený k datům

„Až bude cestujícím končit aktuální předplatné, už se budou moci rozhodnout, zda si nový kupon zaplatí na klasickou, nebo virtuální kartu,“ shrnul Zdeněk Proška.

Projekt počítá s tím, že v budoucnu bude možné do virtuální karty ukládat předplatné i pro vnější zóny v celé integrované dopravě Plzeňského kraje. Při kontrolách revizorů nemusí být telefon připojený k datům.

Kromě mobilu je možné nahrát předplatné nově i na bezkontaktní platební bankovní kartu. Tam je podmínkou její registrace do systému virtuální karty a povolení online plateb.

Předplatné si pak zákazníci zakoupí online kartou nebo převodem z účtu.

Autor: