Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Pink Floyd za všechny peníze. Aukce Gilmourových kytar vynesla 21,5 milionu dolarů

Kultura

  14:30
Víc než 120 položek měla čtvrteční aukce kytar z vyhlášené kolekce frontmana skupiny Pink Floyd Davida Gilmoura. Výnos překonal všechny srovnatelné rekordy, nástroje se prodaly za celkovou sumu 21,5 milionů dolarů (téměř půl miliardy korun). Nejdražší z nich přišel kupce na čtyři miliony. Výtěžek aukce, kterou organizovala aukční síň Christie’s, půjde na charitu.

„Neplánuji žádnou šílenost.“ Turné k nové desce Davida Gilmoura se nese v rozvážném duchu. Nejblíže České republice bude v červnu ve Vratislavi. foto: COLUMBIA

Do online dražby se přihlásilo 2000 zájemců ze 66 zemí. Ještě před aukcí měli možnost sbírku zhlédnout zájemci v Londýně, Los Angeles a v New Yorku, kde se na hudební nástroje přišlo podívat kolem 12.000 lidí.

Pink Floyd v roce 1971
Pink Floyd v roce 1967

Oxfordští vědci pojmenovali nový druh krevet po kapele Pink Floyd

Podle aukční síně byl zájem o kytary naprosto mimořádný a ceny se šplhaly nebývale vysoko. Jedna z akustických kytar s vyvolávací cenou 10 tisíc dolarů se nakonec prodala téměř za půl milionu. Gilmour si ji koupil v roce 1970. Jiný nástroj, s nímž kytarista nahrál slavné album Wish You Were Here, měla startovací nabídku 5000 a ve finále kupce přišla na 530 tisíc dolarů.

Rekordní částky, které aukce postupně zaznamenávala, obvykle platily jen několik hodin, než vytvořil rekord další nástroj. Dražily se kytary značek Fender, Gibson nebo Gretsch. Výtěžek prodeje Gilmour poukáže na konto organizace ClientEarth, která se věnují ochraně životního prostředí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!