Vybírejte střední školu podle zájmů a schopností dítěte. A pak mu věřte

21. červen 2019

Po letních prázdninách se některým školákům změní život. Přechod ze základní na střední školu nebývá vždy snadný. Jak to nejlépe zvládnout nám poradili Andrea Šmejdová a Jiří Knoll z pedagogicko psychologické poradny v Pardubicích.

„Velmi záleží na osobní charakteristice. Někdo se na tu změnu moc těší, někdo z toho má obavy,“ vysvětluje psycholožka Andrea Šmejdová. Na středních školách bývají vyšší nároky na učení. Žáci musí počítat s jiným stylem a tempem výuky. V neposlední řadě na ně čeká nový kolektiv, ve kterém by si měli vybojovat své místo.

Hůře se mohou adaptovat děti, které brzy ráno vstávají kvůli dojíždění do školy. Mnohdy musí slevit i ze svých koníčků, sportovních aktivit. A pokud rodiče trvají na tom, že škola je na prvním místě, začíná boj mezi dítětem a rodičem i boj mezi dítětem a školou.

Jak dlouhá je zdravá doba hájení?

Podle odborníků by se dítě mělo aklimatizovat zhruba za 3 až 6 měsíců, tedy do prvního pololetního vysvědčení. Pokud ani po této době nové prostředí nezvládá, není od věci, pobavit se o tom s pedagogy nebo s odborníky z pedagogicko-psychologické poradny.

„Vždy je dobré, vybírat střední školu zodpovědně, společně s dítětem. Rodiče by měli zohlednit jeho zájmy i schopnosti. Pokud to tak udělají, sníží riziko, že se mu ve škole nebude líbit, nezvládne ji a bude z ní muset odejít,“ popisuje Andrea Šmejdová.

Nepřijetí kolektivem bolí víc než špatné známky

V začátcích mohou středoškoláci pokulhávat v prospěchu. Podle průzkumu se známky zhorší až šesti žákům z deseti. „Jsem toho názoru, že pokud vyberete tu správnou školu podle zájmů a schopností vašeho dítěte, eliminujete tím riziko špatného prospěchu mnohdy o 1 až 2 stupně,“ upřesňuje psycholog Jiří Knoll.

Není to ale jediný problém, s kterým se musejí žáci i rodiče potýkat. Pro spoustu studentů je větším traumatem nepřijetí do nového kolektivu, špatná adaptace na nové prostředí.

Tipy pro rodiče:

  1. Neznevažujte problémy, obavy a strach vašeho dítěte. Sedněte si s ním v klidu a promluvte si o tom, co ho nejvíce trápí.
  2. Rituály uklidňují. Je dobré dítěti vysvětlit, jak je důležité mít pravidelný ranní režim. Ten dodá pocit bezpečí.
  3. Dbejte na to, aby vaše dítě dostatečně spalo. Spánek je důležitý a pomáhá v soustředění.
  4. Zajímejte se a ptejte se, jak prožilo svůj den, co zažilo ve škole. Netlačte na něj, ale snažte se ze společných chvil vytvořit rituál třeba během večeře.
  5. Nepřetěžujte dítě mnoha aktivitami, ale společně se dohodněte, co ho skutečně zajímá a co chce dělat.
  6. Důvěřujte. Vytvořte mu bezpečné prostředí, mějte přehled co se děje v jeho životě, ale důvěřujte mu a nechte mu zodpovědnost za své povinnosti.

Škola s internátem nebo ne? A snášejí lépe změnu chlapci, nebo děvčata? Odpovědi si můžete poslechnout ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související