Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Trofej pro basketbalové mistry světa na skok v Praze a Pardubicích. Podívejte se

Český basketbal je na vzestupu a národní tým po dlouhých letech vyhlíží účast na zářijovém mistrovství světa v Číně. Trofej pro světové šampiony je sice pro reprezentanty téměř nedosažitelná, i když jak se to vezme. Nový pohár je v těchto dnech na návštěvě v České republice.

Je nám líto, video expirovalo.
Michal Konečný představuje ve Sportovních zprávách novou trofej pro basketbalové mistry světa

Nová Naismith Trophy měří šedesát centimetrů, což je o třináct centimetrů více než ta minulá. Blyští se. Není divu, neboť je skoro celá ze zlata. "FIBA si řekla, že popularita basketbalu roste, proto chtěla pro Čínu udělat něco speciálního," uvedl sekretář České basketbalové federace Michal Konečný ve Sportovních zprávách.

Po světě má cesta s pohárem na 30 zastávek, v Čechách bude k vidění v pátek v Praze a v sobotu v Pardubicích při příležitosti rozlučky někdejších vynikajících reprezentantů Jiřího Welsche a Luboše Bartoně.

"Byli jsme osloveni už při mistrovství Evropy, jestli bychom nechtěli po České republice udělat tour, protože je to popularizace basketbalu. Tour se nám povedla, proto nás oslovila FIBA, jestli bychom nechtěli i tento velký pohár, protože jsme také účastníci mistrovství světa. Diváci si to zaslouží, proto jsme na to kývli," vysvětlil Konečný.

Český basketbal je v dobré kondici. Zvětšuje se členská základna, zvyšují se počty fanoušků. Osobnosti jako Tomáš Satoranský nebo Jan Veselý motivují mladé talenty. Přitáhnout ke sportu pod vysokými koši má i pouť s cennou trofejí.

"Jak to sleduju u našich hráčů, motivace dostat se na mistrovství světa je neuvěřitelná. Předávají vzkazy k sobě do klubů k mladým hráčům – oni sami vidí, jak je to pro ně důležité dostat se na evropský šampionát a na mistrovství světa. Povzbudí to mladou generaci k tomu, aby na sobě pracovala," podtrhl Konečný.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články