Hostkovice kdysi byly vesnicí panských poslů

20. červen 2019

Podle archeologických nálezů byly Hostkovice a jejich okolí osídlené už v dobách pravěku. Nálezy popelnicových hrobů zase hovoří o slovanském a těsně předslovanském osídlení tohoto kraje. Právě na těchto základech patrně vznikaly první obce.

Samotné Hostkovice jsou poprvé zmíněny k roku 1275. Tehdy byl majitelem obce jakýsi Radslav. Místní tradice hovoří, že obyvatelé obce měli už od 13. století status tzv. pohůnčích což byli ve skutečnosti poslové zemských stavů, kteří přenášeli zprávy jednotlivým panským rodům nebo zemskému sněmu. Zprávy o nich máme zejména ze 17. století, kdy byli tito lidé v obci osvobozeni od roboty a tvořili zvláštní komunitu s vlastním rychtářem. Pohůnčí měli svou pečeť a znak a podřízeni byli pouze nejvyššímu komorníkovi. V soudnictví podléhali právu zemskému, byli osvobozeni od všech jiných povinností. Podle místní tradice byl právě ve 13. století jeden z těchto poslů jménem Hostík zakladatelem vesnice.

Na kapli se místní obyvatelé složili

Obec byla dlouho samostatným statkem, který nepatřil pod žádné větší panství. Byla přifařena do Velkého Týnce. Od roku 1600 do roku 1625 byl majitelem vesnice evangelík Bernard Gedeon z Olešničky . V roce 1653 Rozina Martinkovská z Rozseče prodala dvůr i s jeho poddanými olomouckým jezuitům, kteří jej přiřadili ke svému panství v Rokytnici. Naopak zdejší pohůnčí patřili k lipenskému panství. Toto rozdělení trvalo až do 19. století.

V obci býval také panský pivovar a hostinec. Pivo se zde vařilo až do roku 1899 a pivovar stál za stodolou statku č.p. 15 naproti kapli. Panský hostinec byl v roce 1781 prodán tehdejšímu nájemci a sloužil až do roku 1890. Druhá hospoda byla později přestavěna na prodejnu.

Přestože je obec dnes součástí Tršic, v minulosti byla spádová spíše do Velkého Týnce. Kromě kostela sem děti chodily i do školy, později navštěvovali obecnou školu v Čechovicích.

Boží muka za vesnicí

Zdejší obyvatelé byli zejména zemědělci. I zde se, stejně jako na celém Tršicku v osmdesátých letech 19. století začal pěstovat chmel. Nikdy zde však chmelařství nedosáhlo tak velkého rozšíření jako v jiných obcích v okolí. Na počátku 20. století zde vznikla menší provozovna produkující marmelády, ovocná vína, likéry a pálenky. Zanikla po II. světové válce.

Počet obyvatel obce po válce klesal. Dnes je vesnice součástí Tršic a žije tady asi 125 trvale bydlících osob.

Památek v Hostkovicích není mnoho, jsou však docela zajímavé. Kaple s oltářem Panny Marie stojí na místě prastaré dřevěné zvonice, která spadla v roce 1843. Hned následujícího roku místní obyvatelé postavili kapli, která však byla menší než současná. Teprve v roce 1891 byla rozšířena i na popud zdejšího rodáka P. Antonína Krejčiříka, který rekonstrukci a vybavení kaple podporoval morálně i finančně. I díky této snaze byl následně jmenován čestným občanem obce.

Před kaplí stojí socha Panny Marie z roku 1877. Krásný bílý kříž z roku 1926 stojí u cesty k Čechovicím. Boží muka pak na výpadovce do Vacanovic stojí od roku 1890, kdy nahradila starší stavbu. Kdysi stála ve výklenku socha Panny Marie. Podle legendy jsou prý pod nimi pohřbeni vojáci z třicetileté války.

Památník scelování pozemků z roku 1911

Asi nejzajímavější pomník stojí naproti nim a je poměrně mladý. Pochází z roku 1922 a připomíná scelování místních polí, které proběhlo v letech 1911-1922. Je to zajímavá památka zemědělské minulosti zdejšího kraje.

autor: kbz
Spustit audio