Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanec chytil aktivistku pod krkem a vlekl ji ze sálu. Potyčka ho stála místo

Autor: peb, ČTK - 
21. června 2019
16:09

Britský konzervativní poslanec Mark Field byl dnes dočasně zbaven funkce státního tajemníka pro Asii a Tichomoří na ministerstvu zahraničí. Kamery ho totiž zachytily, jak strčil a chytil za krk aktivistku ekologické organizace Greenpeace. Incident se stal na slavnostní večeři v londýnské City, kterou aktivisté narušili protestem, informoval server BBC. Potyčka je zachycena na videu. Hnutí Greenpeace Fielda obvinilo z napadení.

Na zveřejněných záběrech poslanec do aktivistky nejdříve strčí, pak ji popadne zezadu za krk a pochoduje s ní ven ze sálu. Field se za jednání omluvil. Jak řekl, obával se, že by aktivistka mohla být ozbrojená, a jednal instinktivně v zájmu bezpečnosti všech přítomných. 

Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové uvedla, že Field byl po dobu vyšetřování zbaven funkce státního tajemníka. Premiérka záběry zhlédla a přišly jí znepokojivé, sdělila mluvčí.

Několik aktivistů oblečených v červené narušilo ve čtvrtek večer slavnostní večer a zabránilo ministrovi financí Philipu Hammondovi dokončit projev. Aktivisté vykřikovali hesla a odmítali odejít. Organizace Greenpeace v prohlášení označila protest za poklidný, Fieldova reakce ji šokovala. Podle hnutí chtěla protestující s poslancem prodiskutovat změnu klimatu a ekonomické reformy.

Reakce jsou různé 

Field se přihlásil na úřad vlády, aby se mohlo vyšetřit, zda nebyly porušeny ministerské zásady. S vyšetřovateli hodlá spolupracovat.

Konzervativní politik za svůj čin sklízí od části lidí kritiku, podle jiných byla jeho reakce oprávněná. Fieldův spolustraník a poslanec Peter Bottomley ho za čin pochválil. Udělal bych to samé, uvedl Bottomley, podle kterého nebylo jasné, zda není žena nebezpečná. Naproti tomu labouristická stínová ministryně pro ženy a rovnoprávnost Dawn Butlerová na twitteru Fieldovo chování odsoudila, poslanec by podle ní měl být okamžitě zbaven funkce.

tulipan ( 21. června 2019 18:59 )

konečně dobrá správa ne jenom za krk ale nakopnout že se čtrnáct dní nevyse.e.Aktivisti jsou horší než mor,chcíplotiny,ODS TOP KDU STAN,piráti!!

Zobrazit celou diskusi