Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Válka na obzoru? USA byly připraveny udeřit, Trump útok na Írán zarazil na poslední chvíli

Aktualizováno -
21. června 2019
16:27
Autor: ČTK - 
21. června 2019
11:22

USA se chystaly v noci na dnešek zasáhnout několik cílů v Íránu v odplatě za sestřelení amerického dronu íránskými revolučními gardami. Vojenské údery schválil americký prezident Donald Trump, ale nakonec je sám na poslední chvíli odvolal, vyplývá z dnešních informací deníku The New York Times (NYT). Podle íránských vládních zdrojů Trump prostřednictvím Ománu na hrozící útok Íránce předem upozornil.

Íránské revoluční gardy ve čtvrtek sestřelily americký bezpilotní stroj RQ-4 Global Hawk za 130 milionů dolarů (téměř tři miliardy korun). Americká armáda tvrdí, že se incident odehrál v mezinárodním vzdušném prostoru. Podle revolučních gard byl stroj sestřelen, když sbíral data nad íránským územím.

Teherán chce záležitost řešit na půdě OSN. Trump původně schválil údery na několik cílů, jako jsou radar a raketové baterie, uvedl americký list s odvoláním na informované zdroje z americké administrativy. USA se chystaly udeřit před dnešním rozbřeskem.

Letouny už byly ve vzduchu a lodě na svých pozicích, ale ve chvíli, kdy přišel příkaz k zastavení akce, ještě nebyly žádné střely odpáleny. 

Trump útok odvolal 10 minut před zahájením 

Americký prezident útok zastavil, protože by šlo o reakci neúměrnou závažnosti sestřelení nepilotovaného dronu. Napsal to dnes na twitteru. 

Trump napsal, že útok odvolal deset minut před zahájením. „Byli jsme připraveni k odvetě ve třech různých směrech, když jsem se dotázal, kolik lidí zemře,“ napsal Trump. „Bude to 150 lidí, zněla odpověď generála. Deset minut před úderem jsem to zastavil, protože by to bylo neúměrné oproti sestřelení nepilotovaného dronu,“ uvedl prezident.

Pokud jde o Írán, Trump nehodlá spěchat. „Naše armáda prošla obnovou, je nová a připravená vyrazit. Je zdaleka nejlepší na světě. Sankce fungují a v noci na dnešek přibyly další. Írán nebude moci NIKDY vlastnit jaderné zbraně, proti USA ani proti ostatnímu světu,“ konstatoval prezident.

Trump ve vzkazu na twitteru obvinil svého předchůdce Baracka Obamu, že s Íránem dojednal „zoufalou a strašlivou" smlouvu. „Uvolnil jim cestu k jaderným zbraním, a to brzy. Místo aby poděkoval, Írán křičel Smrt Americe,“ napsal šéf Bílého domu.

Mohli jsme sestřelit i letadlo s 35 lidmi, říkájí Íránci 

Írán se rozhodl nezasáhnout americký letoun s 35 lidmi na palubě, který doprovázel nad Perským zálivem dron, jenž byl ve čtvrtek sestřelen. Podle agentury Tasním to v pátek řekl velitel vzdušných sil revolučních gard Amír Alí Hadžizádeh.

„S americkým dronem v regionu byl také americký letoun P-8 s 35 lidmi na palubě. Tento letoun také pronikl do našeho vzdušného prostoru a mohli jsme ho sestřelit, ale neudělali jsme to,“ uvedl podle Tasním Hadžízádeh. Podle agentury AP Hadžizádeh dodal, že Írán měl na sestřelení letounu plné právo, ale rozhodl se zasáhnout dron, který neměl nikoho živého na palubě. Boeing P-8 Poseidon je námořní hlídkový letoun, který využívá námořnictvo Spojených států. 

Írán dostal varování 

Agentura Reuters v pátek citovala íránský vládní zdroj, podle něhož Trump prostřednictvím Ománu předem Írán varoval před hrozícím útokem.

„Trump ve svém vzkazu uvedl, že je proti válce proti Íránu a že chce s Teheránem jednat o různých tématech... dal na odpověď určitý čas, ale Írán v rychlé odpovědi sdělil, že o této věci musí rozhodnout vůdce ajatolláh Alí Chameneí,“ citoval Reuters jeden svůj íránský zdroj. Další agentuře sdělil, že Írán „dal jasně najevo, že vůdce je proti jakýmkoli rozhovorům (s USA), ale že se k němu vzkaz dostane, aby mohl rozhodnout“.

USA byly připraveny udeřit na Írán kvůli sestřelenému americkému dronu, tvrdí NYT USA byly připraveny udeřit na Írán kvůli sestřelenému americkému dronu, tvrdí NYT | Reuters

Chameneí prý v odpovědi ománskému zástupci sdělil, že „jakýkoli útok na Írán bude mít regionální a mezinárodní důsledky“.

Konflikt kolem dronu je provázen sporem o tom, kde přesně byl stroj sestřelen. Íránské ministerstvo zahraničí tvrdí, že Teherán má „nevyvratitelný důkaz“, že letadlo vstoupilo do íránského vzdušného prostoru.

Náměstek ministra zahraničí Abbás Araghčí v noci na dnešek v telefonátu se švýcarským velvyslancem v Teheránu, jehož úřad zastupuje americké zájmy, vznesl protest proti USA. „Trosky dronu byly nalezeny v íránských teritoriálních vodách,“ sdělil Araghčí velvyslanci Markusovi Leitnerovi. „Pan Araghčí vyzval americké jednotky, aby respektovaly námořní a vzdušnou hranici Íránu, není to poprvé, co Američané letěli v íránském prostoru, stalo se to už několikrát,“ stojí v prohlášení ministerstva zahraničí.

USA byly připraveny udeřit na Írán kvůli sestřelenému americkému dronu, tvrdí NYT USA byly připraveny udeřit na Írán kvůli sestřelenému americkému dronu, tvrdí NYT | Reuters

Araghčí prý velvyslanci řekl, že Írán nechce válku, ale že bude své území proti jakékoli agresi bránit. Leitner údajně slíbil, že vzkaz předá americké vládě. Na dnešek byl pozván na íránské ministerstvo zahraničí, které mu hodlá předat detaily o incidentu.

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodě mrazu od minulého roku, kdy Trump oznámil, že Spojené státy odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Následně Washington uvalil na islámskou republiku nové sankce. Teherán v reakci sdělil, že v červenci přestane ustanovení dohody dodržovat, a v posledních dnech zintenzivnil produkci nízko obohaceného uranu. Obohacování uranu je nezbytným mezikrokem na cestě k výrobě jaderné zbraně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lucio1 ( 21. června 2019 17:28 )

Ve Skřiváncích na niti dumali, kdo je naším nepřítelem., USA v tom mají jasno..

luxardo ( 21. června 2019 17:15 )

Amerika si zadělává na velký problém. Írán je schopen stisknout knoflík jako první,považují smrt za cestu k Alláhovi. No, a pak si to užijeme i my , ale naše cesta povede Kam ? Inu do pr..le.

vihor ( 21. června 2019 13:19 )

Asi taktika USA, aby zjistily rozmístění íránské protivzdušné obrany a jejich reakce.

Taurus70 ( 21. června 2019 13:17 )

Arne100 jste trochu rozumu mdleho Iranci jsou cisti Persane prosim udejte datum a cas kdy nas napadli pokud jste opravdu tak tupy ze neznate historii stezujte si u ucitele zakladni skoly nebo dejte par facek vlastnimu otci ze splodil takoveho manipulativniho blba jako jste Vy😂😂😂😂

gabreta ( 21. června 2019 13:07 )

No je to drzost, sundat Amíkům špionážní dron že? To si zaslouží odplatu rozbombardovat města s civilním obyvatelstvem!

Zobrazit celou diskusi