Jaké nejčastější chyby děláme při vážení?

Vážíte se každý den? Máte váhu hned u postele a nesmíte zapomenout na svůj každodenní rituál? Vyhýbáte se naopak váze obloukem a nevážili jste se již řádku let? Ve vážení děláme řadu chyb a mnohdy se zbytečně stresujeme. Jaké chyby při vážení děláme nejčastěji a mohou nás mystifikovat ohledně váhového výsledku?

Každodenní vážení

Pokud se snažíte zhubnout a redukovat svou váhu, neměli byste se vážit každý den. Nejenže vás neměnící se hodnota na váze může zbytečně stresovat, ale během jednoho dne zdravého hubnutí se nic rapidně nezmění. Ideální je vážení jednou týdně vždy ve stejný den a zapisování si výsledků. Některé digitální váhy dnes můžete propojit s aplikací v mobilním telefonu a ta bude sledovat, jak se vám hubnutí daří. Vhodné je také pravidelné vážení doplnit o měření.

Nerovná podlaha

Problémem při vážení může být to, že váha stojí na nerovné podlaze či koberci. V takovém případě nemůžete očekávat přesný a objektivní výsledek. Váhu vždy umístěte na rovnou podlahu.

Cizí váha

Doporučujeme také vážení vždy na vaší osobní váze. Některé váhy mohou být již zastaralé, jinak kalibrované a vy můžete být o svých kilech jen mystifikováni. Vždy se proto važte jen na své váze.

Rada pro ženy

Ženy by se měly vyhýbat také častému vážení ve chvílích svých dnů. V období menstruace totiž dochází  k zadržování vody, které vede k nárůstu váhy. Vážení během menstruace by vás tak mohlo dostat do zbytečné deprese, přitom se jedná jen o zadrženou vodu.

Ranní vážení

Ideální je ranní vážení hned po probuzení, nejlépe ve stejný čas. Važte se také bez oblečení. Díky tomu dostanete přesný výsledek o tom, kolik vážíte. Zapomeňte na večerní vážení, jelikož právě večer vážíme zpravidla nejvíce.

Váha a sportování

Byli jste běhat či na cvičení a chcete hned vědět, jak moc jste zhubli? Tento nápad není příliš dobrý, jelikož během sportování jste ztratili dost vody a vážíte tak o něco méně. Ráno již může být vše jinak a vaše váha bude zase na stejném čísle. Ztráta se tak projeví jen krátkodobě.

Rada na závěr

Cítíte-li se ve svém těle nespokojeně a máte pocit, že byste potřebovali zhubnout, obraťte se na profesionály, kteří provedou kompletní rozbor toho, kolik vaše tělo obsahuje tuku a vody. V případě, že vás nic netrápí a cítíte se skvěle, na vážení klidně zapomeňte.

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X