Volejbalistky jsou ve finále Euroligy a zahrají si o Ligu národů

ČTK ČTK
21. 6. 2019 18:18
České volejbalistky si zahrají finále Evropské ligy. V dnešním semifinále Final Four ve Varaždínu porazily Bělorusko 3:1 po setech 25:16, 25:15, 23:25 a 26:24 a zároveň si zajistily účast v kvalifikaci o Ligu národů. V sobotním finále se utkají s domácím Chorvatskem, které v druhém semifinále porazilo 3:1 Španělsko.
Česká volejbalistka Helena Havelková
Česká volejbalistka Helena Havelková | Foto: ČTK

Češky mají šanci navázat na triumf v Evropské lize z roku 2012, kdy se radovaly v Karlových Varech. Loni skončily ve Final Four třetí.

"Děvčata podala koncentrovaný výkon. V prvních dvou setech byly velmi důrazné na servisu, a proto lehce vyhrály. V následující sadě sice udělaly chyby, ale pak už šly soustředěně za svým cílem. A nakonec se podařilo zápas nad těžkým soupeřem vyhrát," uvedl řecký kouč národního týmu Jannis Athanasopulos.

Do Varaždínu přijely české hráčky bojovně naladěné. "Chceme získat medaili," uvedla smečařka Andrea Kossányiová. Stejně jako v zápasech ve skupině patřila k tahounům týmu a nasázela 17 bodů. Jen o jeden méně si připsala univerzálka Gabriela Orvošová. Šestnácti body se prezentovala nejlepší česká volejbalistka uplynulé sezony Michaela Mlejnková a patnáct měla blokařka Veronika Trnková.

Do Bělorusek se české hráčky pustily zostra. V prvním setu od stavu 5:5 navyšovaly náskok a úvodní dějství vyhrály rozdílem devíti bodů. Ve druhém získaly při podání Kossányiové náskok 4:0 ovládly ho dokonce o deset bodů.

Až ve třetím setu se hra vyrovnala a od stavu 12:12 ztratily Češky čtyři body. Trenér Athanasopulos zkusil změnu a poslal na palubovku nahrávačku Simonu Kopeckou s univerzálkou Terezu Patočkovou, ale v kontaktu držela tým Kossányiová. Na hřiště se v závěru vrátily kapitánka Pavla Šmídová s univerzálkou Orvošovou, ale set se zachránit nepodařilo.

V dramatické čtvrté sadě volejbalistky vedly 8:5 a 14:12, ale po chybách a pevné obraně Bělorusek prohrávaly 14:18. Zaostávaly ještě 19:22, ale srovnaly na 22:22 a v koncovce dokázaly úspěšným blokem proměnit druhý mečbol.

Díky účasti ve finále Evropské ligy poletí příští týden do Limy, kde se koná Challenger Cup. Jeho vítěz se probojuje do Ligy národů 2020.

Final Four Evropské ligy volejbalistek ve Varaždínu (Chorvatsko) - semifinále:

ČR - Bělorusko 3:1 (16, 15, -23, 24)

Rozhodčí: Sokol (Pol.), Rogič (Srb.). Čas: 106 min.

Sestava a body ČR: Kossányiová 17, Purchartová 6, Orvošová 18, Mlejnková 16, Trnková 15, Šmídová 6, libero Dostálová 1 - Kopecká, Patočková 1, Svobodová, Rutarová 2. Trenér: Athanasopulos.

Nejvíce bodů Běloruska: Hareliková 17, Sakolčiková 15.

Chorvatsko - Španělsko 3:1 (21, 22, -23, 20).

 

Právě se děje

Další zprávy