Jan Fic: Město (recenze alba)

Jan Fic: Město (recenze alba)
21. června 2019 Recenze, Folk, Blues, Alternativní hudba Autor: Milan Tesař

Jan Fic, kapelník bluesové skupiny The Weathermakers, zakladatel parodických trampských The Honzíků a výrobce hudebních nástrojů, vydal v roce 2018 sólové album Město. Ve spolupráci s producentem Martinem Kyšperským vytvořil jeden z nejsilnějších debutů poslední doby. Přečtěte si naši recenzi a poslechněte si z archivu rozhovor s Janem Ficem, který jsme vysílali v březnu 2019.

Jana Fice znám jako kapelníka bluesové skupiny The Weathermakers, jako výrobce hudebních nástrojů i jako lídra parodické ultra-trampské skupiny The Honzíci. Jeho sólová prvotina Město, třebaže vznikla neplánovaně („Na jaře 2017 jsme se [s Martinem Kyšperským] domluvili, že bych si u něj ve studiu nahrál pár písniček jako demo. A nakonec z toho vyšlo celé album“), je pro mne jednoznačně českým debutem roku 2018.

Jan Fic staví na bluesových základech, ale žádná z jeho písní není ortodoxní dvanáctka. Z blues zachovává tu rytmus, tu harmonii, ale nejčastěji témata textů. Přitom ani v jednom případě nejde o sbírku amerických bluesových klišé. Ficovy písně jsou rozervané, místy lehce obhroublé (nikoli však vulgární), ale především citlivé, poetické a důvěryhodné. Verš „Modlím se za práci, za chleba na stole“ není křesťanská ani komunistická agitka, ale uvěřitelný kus života. Vánoční přání „Ať pokaždý máte dobrý místo na zaparkování“ v sobě skrývá opět sociální cítění, ale také smysl pro aktualitu a vlastně i humor, jakkoli jsou ty písně jinak spíše depresivní.

Ficův hlas (zkreslený i přirozený, řeč, šepot, volání i zpěv) a různé strunné nástroje doplňuje nepřekombinovaná producentská práce Martina Kyšperského – od balalajky a foukací harmoniky po různé ruchy a elektroniku. Ve finále Blues Aperitivu se Jan předvedl jako „pohřební kapela“. Na albu Město tytéž písně zasazuje do úplně jiného kontextu, do pásma o městě, kterým může být Brno („Nad rozpadlým stadionem někde v Lužánkách / zas jednou umírá Slunce…“), ale i kterékoli jiné město, které milujete, ale ve kterém je život někdy pořádná dřina. Právě mimořádně silné texty a možnost jejich zasazení do různých souvislostí (je to také album o víře a jejím hledání i odmítání slepých uliček) vnímám vedle volby hudebních prostředků jako důležitou devízu alba. Ficovo Město pro mne představuje ideální a uvěřitelné blues pro 21. století.

Vydáno vlastním nákladem
Rok vydání: 2018
Žánr: alternativa/blues/folk
Celkový čas: 39:16

https://bandzone.cz/janfic

Článek vznikl pro časopis UNI

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!