Hlavní obsah

NHL odsouhlasila řadu úprav v pravidlech. Co všechno se od příští sezony změní?

Řadu zajímavých změn v pravidlech, které vejdou v platnost už od nadcházející sezony, oznámila ve čtvrtek hokejová NHL. Návrh soutěžní komise ligy odsouhlasili generální manažeři klubů a Rada guvernérů.

Foto: Michael Dwyer, ČTK/AP

Hokejisté St. Louis Blues se slavným pohárem lorda Stanleyho.

Článek

Pravidla zatím nejsou plnohodnotně specifikována, oddělení hokejových operací NHL na jejich precizním znění bude pracovat v následujících týdnech. Zde je přehled novinek:

1. Rozšíření trenérských výzev

Trenéři budou moci požádat o přezkoumání u videa nejen góly po ofsajdových situacích či nedovoleném bránění brankáři, ale i ty góly, které padnou po jiných porušeních pravidel v útočném pásmu. Půjde například o dotyk kotouče o síť za brankou, přihrávku rukou či o přihrávku vysokou holí. Nové pravidlo ale neumožní využití videa u neodpískaných faulů.

2. Tresty za neúspěšné trenérské výzvy

Až dosud platilo, že v případě neúspěšného využití trenérské výzvy přišel tým o možnost vyžádat si v dalším průběhu duelu oddechový čas.

Nově budou moci šéfové střídaček zažádat o trenérskou výzvu i několikrát za zápas (ne tedy jen jednou, pokud neměli pravdu, jako tomu bylo doteď). Za neúspěšnou výzvu ale přijdou postihy - při první neúspěšné výzvě menší trest na dvě minuty za zdržování hry, při každé další neúspěšné výzvě pak trest na 2+2 minuty za zdržování hry.

Foto: Profimedia.cz

Porada hokejových rozhodčích v NHL.

Operační místnost v Torontu, v níž dochází k přezkoumávání sporných situací u videa, bude zodpovědná za výzvy v poslední minutě základní hrací doby a v prodloužení, přičemž rozhodnutí bude konzultovat s rozhodčími daného zápasu.

3. Vyšší tresty a vyloučení do konce zápasu

Arbitři budou mít možnost potvrdit si u videa svá rozhodnutí ohledně udělení všech trestů do konce utkání a vyšších trestů s výjimkou těch za bitky. Kromě potvrzení svých verdiktů budou moci trest snížit na dvouminutový, nemůžou ho však zrušit úplně. Rozhodčí nebudou smět tyto situace konzultovat s Operační místností v Torontu.

4. Dvojitý trest za vysokou hokejku

Sudí si můžou u videa nechat potvrdit svá původní rozhodnutí, zejména ta, jestli hokejka způsobila krvavé zranění, a zda má faulující hráč dostat dvojnásobný menší trest. Toto posuzování bude dobrovolné a rozhodčí ho nebude konzultovat s Operační místností v Torontu.

5. Přilby na hlavě během hry

Hokejisté budou mít povoleno hrát jen s přilbou na hlavě. Pokud jim během hry z hlavy spadne, musejí opustit led a vystřídat. V Evropě běžná praxe, v zámořské NHL dosud nikoliv.

6. Procedura při vhazování a střídání

Po zakázaném uvolnění soupeře či na začátku přesilovky si mužstvo bude moci vybrat bod pro vhazování v útočném pásmu.

7. Úmyslné posunutí branky gólmanem

Pokud bude branka úmyslně posunuta gólmanem při úniku soupeře, automaticky bude útočícímu týmu připočítán gól.

Reklama