21. 6. 2019 19:24 − 1367× − 0

Double Chevroletu ve čtvrté argentinské rally

Po světové XION Rally Argentina tamní národní mistrovství pokračovalo lokální soutěží bez mezinárodního zařazení.

S nejvíce body na svém dosavadním kontě přijel na start do Chubutu Miguel Baldoni. Ten pro letošek změnil stáj a nově se soupeři bojuje za volantem Chevroletu Agile MRT. Na vítězství zatím nedosáhnul a maximem se pro něho stalo druhé místo z Villa Carlos Paz. Vítězství si tam připsal v hodnocení domácího šampionátu Geronimo Padilla, který je k vidění také v novém voze, a to Volkswagenu Polo MRT. V průběžném pořadí se Padilla držel před čtvrtou rally kalendáře na druhé příčce. Těsně za zády však má hodně silného soupeře, Federica Villagru. Pilot Fordu Fiesta MRT úvodní soutěž nedokončil, ale pak tu následující vyhrál a posunul se hodnocením vpřed. Jedno vítězství si zatím na své konto připsal i Villagrův hlavní soupeř a navrátilec z dočasného důchodu Marcos Ligato. Po vítězství v úvodní Rally de Toledo už pilot Chevroletu Agile MRT tak úspěšný nebyl a momentálně mu patřila čtvrtá příčka šampionátu.

Zatímco v Evropě panují tropická vedra, v Jižní Americe začíná pořádně úřadovat zima. Čtvrtá soutěž argentinského mistrovství se tak odjela za hodně náročných podmínek. Když už trať nepokrýval led nebo sníh, tak se musely posádky vypořádat s pořádnou dávkou bahna. Padillovi takové podmínky vůbec nevadily a hned se usadil v čele. Vedení si sice až do konce první etapy udržet nedokázal, ale i třetí příčka s odstupem 8,3 sekundy mu dávala do druhého dne velké naděje. Ty ale vyhasly hodně brzo, když musel Padilla hned ráno odstoupit. Novým lídrem rally se stal Villagra, který dokázal předstihnout vítěze úvodní etapy, Ligata, a do závěrečné sekce vstupoval s dvacetivteřinovým náskokem. Villagra se bohužel hned na začátku závěrečné části rally dostal do velkých potíží. Nejprve v RZ 11 ztratil dvě minuty a pak musel kvůli potížím s ložiskem kola v poslední zkoušce zastavit úplně. Po jedenáctém testu tak čelo výsledkové listiny ovládla trojice Chevroletů stáje Tango. Luciano Preto po roční soutěžácké přestávce zavítal zpátky na soutěžní tratě a parádním výkonem se probojoval až na druhé místo. Bohužel ani jemu nebylo přáno, když v předposledním testu uvíznul v jedné šikaně. Druhé místo tak nakonec spadlo do klína staronovému lídrovi šampionátu Baldonimu. Ač celý den bojoval s hydraulikou a jeho pokračování v rally doslova viselo na vlásku, nakonec získal tučný bodový zisk. Až na druhé místo šampionátu se dokázal vyhoupnout Ligato, který si v Patagonii připsal druhé letošní vítězství.

Další soutěž mistrovství se odehraje o prvním červencovém víkendu a bude zajímavé sledovat, zda se na její start postaví i nějaký speciál R5. Tato kategorie byla argentinskou federací oficiálně připuštěna do národního mistrovství. Posádky startující s těmito vozy letos ještě nebudou moci sbírat body, ale to se se začátkem nového roku změní. Několik let šampionátu vládnoucí vozy Maxi Rally tím dostanou silného, možná až nedostižného soupeře. Jejich budoucnost tedy zrovna optimisticky nevypadá.

Stav šampionátu: 1. Baldoni 141, 2. Ligato 139, 3. Villagra 109, 4. Padilla 108, 5. D’Agostini 99, 6. Díaz 74

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!