InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Barevný čtvrtek - Faerské ostrovy - drsný i krásný sever

    Čtvrtek 18.4 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

  • Senior večer - Inych

    Čtvrtek 18.4 17:00 - Kulturní dům, Písek

    Svou premiéru bude mít na seniorském večeru zkušený hudebník Jindřich Ryba alias Inych, který se v posledních letech soustředí na sólová vystoupení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Výročí Otakara Ostrčila oslavili hudbou a novou expozicí

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

SOBĚSLAV – U Nového rybníka se v pátek 21. června sešlo v parku Jana Zadražila v podvečer navzdory předchozímu dešti mnoho lidí. Na programu bylo odhalení obnovené busty skladatele a dirigenta Otakara Ostrčila. Dlouholetý šéf opery Národního divadla jezdíval do města na letní byt do domu č. p. 269 u Černovického potoka. Na letošek připadá 140. výročí umělcova narození. Oslavy výročí otevřelo fanfárami Soběslavské žesťové kvarteto. Po připomenutí umělcova života a díla ředitel Blatského muzea Daniel Abazid spolu se starostou Jindřichem Bláhou odhalili Ostrčilovu bustu. Pak následovaly lidové písně ze Soběslavska v podání pěveckého sboru Anonym Voice.

Hudební program pokračoval od 18 hodin v Blatském muzeu, na náměstí ve Smrčkově domě. Zde přednesla mezzosopranistka Karolína Berková za klavírního doprovodu Martiny Pechové písně z období Ostrčilova mládí a Večerní písně Bedřicha Smetany. Skladby z Ostrčilovy klavírní tvorby zahrál Tomáš Víšek.

Byl prostor i na zdravice významných hostů. Návštěvníky pozdravila třeba tisková mluvčí Opery Národního divadla v Praze Eva Sochorová. Popřála výstavě a muzejníkům: „Otakar Ostrčil byl šéfem opery celých 15 let. To nebývá zvykem. Před premiérou si v divadle vždy říkáme: Zlomte vaz! Tak také vám i výstavě přeji: Zlomte vaz!"

Po melodramu na motivy básně soběslavského rodáka Miroslava Valenty v podání Miroslava Čížka zakončil hudební pásmo pěvecký sbor skladbou Bedřicha Smetany Sláva tobě.

Následně ředitel muzea Daniel Abazid pozval návštěvníky do nové expozice Otakar Ostrčil a Soběslav. Pásku stříhali společně Karolína Berková a Daniel Abazid.

Pamětní síň v podobě letního bytu a řada dokumentů připomínají osobnost umělce. V audiovizuálním kiosku je možné nechat si zahrát Ostrčilovy skladby.

Pak pěvkyně Karolína Berková nakrojila marcipánový dort. Spolu s chlebíčky návštěvníci ochutnali i víno nebo osvěžující nealko. Expozice bude v muzeu otevřená denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin, mimo polední pauzu od 12 do 12.30 hodin.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace