Jak utopit slimáky v pivu? Poměrně jednoduše

Slimák španělský

Máte rád i skvěle vychlazené pivo? Asi zbytečná otázka. Především v horkých dnech taková dobrá desítka či dvanáctka v každé z nás doslova zasyčí. Pivo lze ovšem využít i jinak. Milují ho totiž slimáci. Ne, určitě jim ho nebudete chladit a podávat v půllitru. Stačí jim nachystat důmyslnou past, do které se zaručeně chytí, a vy se jich ekologicky dokážete zbavit. Že netušíte, jak byste měli postupovat? Pak jste na správné adrese.

Jak vytvořit past pro slimáky?

Pokud byste pouze položili nádobu na záhon, počítejte s tím, že se do ní slimákům nebude chtít plazit. Vždy dobrot okolo ní budou mít nejspíše dostatek. Optimální je nádobu zapustit tak, aby lehounce přečnívala nad povrch. Klidně okolo 1 cm. Možná se ptáte, proč nebude nádoba zapuštěná kompletně. Odpověď je vcelku jednoduchá. Nedostanou se do ní tak jednoduše brouci a jiní obyvatelé půdního společenství. Takovým broukům se přes překážku nebude chtít dostávat. Slimákovi to nečiní nejmenší problém. Určitě je třeba past pravidelně kontrolovat a slimáky odstraňovat. Zabíjet je už nebude nutné. Smrt přitom bude poněkud lidštější než ono často používané solení.

Pozor na nízkou hladinu piva

S pivem v nádobě nešetřete, ale ani to nepřehánějte. Hladina nesmí dosahovat až těsně k okraji. Někteří plzáci jsou schopní se napít a následně se odplazit. Výborné jsou PET lahve, které se ustřihnou do oválu. Do záhonu se zapustí vodorovně. Poté už můžete nalít pivo a můžete se vsadit, že si slimák dá. Poměrně nepříjemný je fakt, že pasti přivedou i slimáky z okolí. Kladou se tradičně před záhony se salátem a jinými pochoutkami.

Vyplatí se mulčování?

 

Největší množství slimáků se nachází tradičně pod mulčem. Ten je ideální, jelikož zadržuje vlhkost a pomáhá před nezbytností plení. Pokud mulčovanou plochu eliminujete, půda začne vysychat, nicméně slimáci se na záhon připlazí z jiných míst.

Radek Štěpán

Zahrada je moje hobby, mám spousty zkušeností a rád se o ně podělím.