reklama

Rakovina a zbytečné stárnutí kůže: Jak se nejlépe chránit před sluncem?

Může se zdát, že o zásadách zdravého opalování už bylo napsáno tolik informací, že už je každý musí znát. A pak zase potkáváme rudá ramena, spálené nosy, loupající se záda a pigmentové skvrny. Jak je to tedy s ochranou proti slunci? Zeptali jsme se dermatoložky MUDr. Lucie Jarešové z L Dermamedest.

Foto: iStock
MUDr. Lucie Jarešová

MUDr. Lucie Jarešová

Dermatoložka, L Dermamedest, www.l-dermamedest.cz

Jsem tu nejen pro klienty, kteří chtějí pomocí estetických dermatologických zákroků omládnout, ale především pro pacienty s kožními chorobami, abych jim pomohla vrátit zdravou ůži a naučit je, jak o ni pečovat. Nebo se naučit s kožním onemocněním žít. Ke každému člověku v naší ordinaci přistupuji individuálně.  at individuálně.

Ačkoli pacientů s rakovinou kůže přibývá, stále toto onemocnění mnoho lidí podceňuje. Nejčastěji se nemoc vyskytuje u mužů nad 50 let, kteří nad rizikem většinou mávnou rukou, a ženami kolem 30 let, jež touží po opálené pokožce.

Na téma opalování a ochrany před slunečním zářením jsem si povídala s MUDr. Lucií Jarešovou, dermatoložkou z pražské ordinace L Dermamedest.

Spočívá ochrana před sluncem opravdu v každodenním používání krémů? Nestačí mazat se jen na dovolené, nebo když jsme dlouho venku?

Používání krémů s ochranným faktorem je opravdu důležité. Samozřejmě záleží na aktivitě, kterou provádíme, jak dlouho se budeme pohybovat na slunci.

Jak vlastně UV záření kůži škodí?

UV záření způsobuje změny v DNA buňky, to znamená, že ji poškozuje. Tím vznikají nádorová kožní onemocnění. Způsobuje rovněž předčasné stárnutí kůže, které bohužel není viditelné hned ani například ve čtyřiceti letech. Projeví se až kolem padesátky. Kůže je pak tenká, vrásčitá, se změnami pigmentu. Pokud trpí žena nebo muž na pigmentace (nejčastěji v oblasti horního rtu, čela, ale i na tvářích), měli by se chránit určitě. V dnešní době existuje spousta přípravků, např. kombinace SPF faktoru s make-upem nebo krémem.

Objevují se názory, že klasické opalovací krémy mohou být škodlivé zdraví, máme se bát?

V dnešní době je vše důkladně sledováno nejen ze strany spotřebitele, ale především ze strany firem. Jsou přípravky, které obsahují různé chemické filtry, konzervační látky a další. Samozřejmě se do kůže něco málo vstřebá. Pokud kupujeme přípravky s SPF faktorem, tak doporučuji je zakoupit v lékárně. Minerální filtry jsou bezpečnější v tom, že se do kůže nevstřebávají, měly by být tedy určeny pro dětskou a citlivou pokožku.

Existuje i varianta přírodních opalovacích prostředků. Myslíte, že jsou účinné?

Na našem trhu se vyskytují přípravky s obsahem oxidu zinečnatého na základě bambuckého másla nebo oleje, přípravky neobsahují konzervační látky. Ochrana je fyzikální, to znamená, že se do kůže oxid zinečnatý nevstřebává.

Pacientů s rakovinou kůže přibývá, je to proto, že se neumíme opalovat nebo se nechráníme před UV zářením? Vždyť dříve lidé opalovací krémy také nepoužívali…   

Pacientů s nádory kůže přibývá především z důvodu osvěty a preventivních vyšetření. Lidé chodí do ordinace dermatologů častěji, proto je nemoc odhalena. V dnešní době se klade důraz na pravidelné vyšetřování kožních znamének. Dříve to tak prostě nebylo. Lidé mohli zemřít na jiná onemocnění, aniž by věděli, že mají nějaký zhoubný projev na těle, proto čísla rostou. UV záření je také intenzivnější a více nebezpečné, to je potřeba mít na paměti.

Jak se rakovina kůže vlastně pozná?

Mezi typické projevy patří bazaliom, kožní nádor, který vzniká nejčastěji na podkladě UV záření. Svou roli hraje i genetická dispozice. Nejprve se udělá růžové, drsné ložisko, které nemizí, olupuje se. Dále vznikne strup, po jeho odloučení se opět vytvoří. Nejčastěji se jedná o lokalizaci obličeje, dekoltu, zad, u mužů na temeni hlavy, pokud nemají vlasy nebo pokud jsou řídké, ale může se vyskytnout prakticky kdekoliv na těle. Mezi další projevy patří melanom, kožní nádor velmi nebezpečný, s tendencí rychle metastazovat.

V čem je tato nemoc záludná?

Záludná může být v tom, že si nemusíme všimnout změny znaménka. Především pokud je na zádech, ale i jinde na těle. Bazaliomy se mohou vytvářet i několik let, než vznikne klasický projev. Melanom může vzniknout z pihy, ale také zničehonic na čisté kůži. Projev většinou nebolí, ale v pozdějším stadiu krvácí a může bolet.

Jak naší kůži slunce ještě škodí, kromě rizika rakoviny?

Způsobuje předčasné stárnutí, kůže je tenká, snadno zranitelná, u některých lidí naopak drsná, hrubá, vrásčitá, s posuny pigmentu.

Jak si tedy užít sluníčko bez obav?

Základním pravidlem je nespálit se! Ochranné přípravky používat 30 minut před pobytem na slunci, dále na pláži, a pokud se koupeme, tak opakovat mazání po dvou hodinách. Po oslunění je potřeba kůži omýt a hydratovat vhodnými krémy. Pokud došlo ke spálení kůže, je vhodné použít přípravky k jejímu zklidnění s obsahem panthenolu.

Jak je to s výškou faktoru u opalovacích přípravků? Co když se chci u moře opálit, musím přesto používat 50? Nestačí 15?

Na první dny pobytu u moře je určitě vhodné použít faktor 50, i když je vysoký, pokožka se opálí, sice pomaleji, ale výhodou je dlouhodobé opálení. Výška faktoru také závisí na fototypu kůže. Pokud je kůže světlá, vlasy blonďaté nebo zrzavé a kůže se nikdy neopálí nebo se vždy spálí, tak tam je ochranný faktor potřeba nejvyšší. Použití faktoru 15 bych volila, pokud je již kůže opálená. Ale je potřeba si uvědomit, že ochranný faktor nás nechrání jen před spálením, ale také před rakovinou a stárnutím kůže.

Popis produktů: Voděodolný sprej s UV ochranou Sensitive OF 30 (Nivea, 349 Kč), Vichy Idéal Soleil Capital (Vichy, 466 Kč) pro sametově jemnou pleť, emulze na opalování na obličej s depigmentačním účinkem Pigment Control SPF 50+ (Eucerin, 475 Kč), intenzivní hydratační péče pro dlouhotrvající opálení s bio aloe vera, bio bambuckým máslem a bio kokosovým olejem (Lavera, cca 185 Kč), chladivá regenerační pěna po opalování s 10 % D-panthenolu (Astrid, 140 Kč).

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama