Už je to 35 let! Tajemství seriálu My všichni školou povinní: Natáčení zkomplikovala smrt | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Už je to 35 let! Tajemství seriálu My všichni školou povinní: Natáčení zkomplikovala smrt

Žáček Jirka Oliva byl jednou z nejoblíbenějších postav. Jeho adoptivní rodiče hráli Jiří Bartoška (72) a Jana Šulcová (72).
Žáček Jirka Oliva byl jednou z nejoblíbenějších postav. Jeho adoptivní rodiče hráli Jiří Bartoška (72) a Jana Šulcová (72). (Foto Aha! – Mária Rušinová, Česká televize)

Podmanivá hudba Petra Hapky (†70), plejáda českých hereckých hvězd a běžné starosti rodin Olivových, Povejšových, Hrdinových a Joklových z pera Markéty Zinnerové (77), jakých jsme sami prožívali desítky. Právě před 35 lety měl premiéru seriál My všichni školou povinní.

Když před prázdninami v červnu1984 diváci poprvé usedli k úvodnímu dílu seriálu My všichni školou povinní, nikdo nečekal, že se stane legendou. Aby také ne. „Ty příběhy jsou o vzájemném porozumění. Když velcí rozumí malým a dokážou vnímat i jiné příběhy než jen své, pak může být na světě líp,“ říká dnes scenáristka.

Školou prošel každý

Podobné strasti i radosti pramenící z organismu, jakým je škola a její žáci i kantoři, totiž prožívá nejedna rodina. A možná to bylo i tím, že postavy Zinnerová tvořila také na základě skutečně žijících lidí. „Třeba inspirací pro žáčka Olivu a jeho učitelku Hajskou mi byl můj syn Pavel a jeho třídní,“ prozradila autorka více než 1300 stránek scénáře, kde charaktery dostávaly tvar.

Velké hvězdy

Třináct dílů seriálu, který už úvodním dílem s názvem První zvonění přikoval k obrazovkám nejen rodiče školáků, vznikalo zhruba dva a půl roku na Liberecku a v Praze. Měl vskutku hvězdné obsazení! Vedle stálic jako Jiřina Bohdalová (88), Jiří Bartoška (72), Jaroslava Obermaierová (73), Vladimír Brabec (†83), Jaromír Hanzlík (71) či Dana Medřická (†62) se hlavních rolí zhostili na začátku své kariéry také Miroslav Vladyka (59) a Veronika Žilková (57), v dětských rolích pak Milan Šimáček (46), Martin Krb (50) nebo Michaela Kudláčková (50). Rodiny Olivových, Povejšových, Hrdinových a Joklových se díky nim staly sousedy, se kterými nás, diváky, nerozdělilo ani Zvonění na časy, jak tvůrci pojmenovali závěrečnou část.

Životní a poslední role

Labilní učitelka Hajská se stala životní rolí pro Gabrielu Vránovou (†78). „Režisér Ludvík Ráža (†71) říkal, že to hraje tak dobře, že by měla chodit kanálama, jak ji diváci nesnášeli,“ vzpomínala Zinnerová. Pedagožka, která se během vyučování zhroutí, byla v podání Vránové neopakovatelná. Spousta kantorek tuto postavu a její ztvárnění ocenila, ukázala totiž obtížnost poslání. Poslední roli si pak v seriálu zahrála Dana Medřická, zemřela před koncem natáčení v lednu 1983. „Musela jsem scénář přepisovat. Plakala jsem u toho. Třeba scéna rozmluvy ředitelky (Věra Galatíková, †69) s Jirkou měla být ještě s Danou,“ prozradila Zinnerová. Díky střihačům zůstala nakonec postava Elišky Zmatlíkové v deseti dílech.

Seriál k narozeninám

Scenáristka Markéta Zinnerová si vlastně seriál, tedy jeho premiérové uvedení, užila jako dárek k narozeninám. Ty slaví 21. června, včera již sedmasedmdesáté. Brněnská rodačka dosud napsala celou řadu knih pro děti a mládež, nejznámější jsou Tajemství proutěného košíku (1978) a román z prostředí dětského domova Indiáni z Větrova (1979). Ty se také dočkaly televizního zpracování. Zinnerová je i držitelkou více než desítky ocenění včetně dvou cen Českého literárního fondu nebo ceny Albatrosu za celoživotní práci s dětskou knihou z roku 2002.

Školáci před kamerou

Část školáků, které si pamatujeme ze tříd seriálu, u umění zůstala. Většina dnes ale na jeho vznik vzpomíná spíše jako na krátké dobrodružství.
*Jirka Oliva (Milan Šimáček, 46) se z obrazovky vytratil po seriálu Chobotnice z II. patra (1987), dnes se živí jako technik datových sítí.

*Jindra Jokl (Martin Krb, 50), bratr herečky Ljuby Krbové (60), si naposledy zahrál Honzu v seriálu Heřmánci (1990). Nyní je úspěšným podnikatelem.

*Barča Hrdinová (Michaela Kudláčková, 50) na sebe nyní upozorňuje především problémy s dluhy, strachem blízkých o její život nebo celostátním pátráním, když se nynější vědma a kartářka v roce 2017 ztratila a posléze byla nalezena zhroucená v lese.

Víte, že...

...Luboše Olivu měl původně hrát Tomáš Holý (†21)? Ten však roli odmítl z důvodu plánovaného ukončení své filmové kariéry.

 Astroložka a kartářka Michaela Kudláčková nám prozradila, na co bychom se do konce roku měli ještě připravit

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mumdovqlb@...
23. 6. 2019 • 16:04

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.