Hlavní obsah

Flashdance i Matrix aneb Filmy, které udávaly módní trendy

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Když se Elizabeth Taylor proměnila v Kleopatru, Audrey Hepburn snídala u Tiffanyho a Meryl Streep vzpomínala na Afriku, odehrálo se toho na filmovém plátně mnohem víc, než jen skvěle podané příběhy. Některé snímky udávaly trendy a vstoupily do módní historie.

Článek

Nebýt legendárních hereček, žádnému návrháři by se možná nepodařilo zpopularizovat mikroskopické sluneční brýle, perlové náhrdelníky nebo malé černé. Kdo přesně je proslavil a které kousky oblékáme s radostí ještě dnes?

Flashdance (1983)

Ve dne svářečkou, v noci tanečnicí… Jennifer Beals (55) ztvárnila v muzikálu Flashdance režiséra Adriana Lyna (78) dívku, která se touží dostat na konzervatoř. Písně What a Feeling i Maniac se hrají na diskotékách stále a dodnes z nich běhá mráz po zádech. Kromě chytlavého soundtracku uchvátila diváky také herečka s dokonalým tělem a kudrnatými vlasy. Obyčejnou šedou mikinu na jedno rameno chtěla po premiéře snad každá žena, stejně jako pletené návleky, jež hlavní aktérka oblékala během náročných tréninků. I ty se koncem devadesátých let dočkaly vzkříšení a dívky je nosily k džínám i sukním.

Foto: Profimedia.cz

Sportovní mikina na jedno rameno není nic neobyčejného, přesto po ní toužily všechny ženyFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): VeryMary (prodává Noboss), 1890 Kč. American Vintage (prodává About You), 1557 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Only (prodává Zoot), 599 Kč. Reebok (prodává Answear), 1099 KčFoto: Archiv firem

Matrix (1999) 

Akční sci-fi tehdy ještě bratrů Andrewa a Laurence Wachovských, z nichž jsou dnes sestry Lilly (51) a Lana (54), si zamilovaly všechny generace, a kdo Matrix neviděl, jako by nebyl. Role počítačového hackera se ujal charismatický Keanu Reeves (54) a bojovnici Trinity zahrála Carrie Anne Moss (51). Černé kostýmy hlavních hrdinů jsou stejně kultovní jako samotný snímek a důležitou součástí jejich garderoby byly také ikonické mikrobrýle s tmavými skly. Loni představovaly miniaturní obroučky v módním světě opět žhavý trend.

Foto: Profimedia.cz

Sluneční brýle s miniaturními obroučkami proslavil film Matrix stejně jako dlouhé černé pláště a kožené oblečkyFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bershka, 249 Kč. Le Specs (prodává About You), 1659 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Mango, 299 Kč. Reserved, 149 KčFoto: Archiv firem

Snídaně u Tiffanyho (1961) 

Víte, proč vám v šatníku visí malé černé? Není za tím nikdo jiný než módní ikona Audrey Hepburn (✝63). Poté, co je jako Holly Golightly předvedla ve snímku režiséra Blake Edwardse (✝88) Snídaně u Tiffanyho, zachvátila celý svět nákupní horečka. Krom tmavých šatů proslavila také luxusní perly, elegantní trenčkot a balerínky. Úchvatná herečka je obrovskou inspirací tisícům žen i módním designérům a její styl se dodnes snaží, někdy s úspěchem, jindy s nezdarem, napodobit. Pravá Audrey Hepburn však byla jenom jedna.

Foto: Profimedia.cz

Šarm a styl Audrey Hepburn kopírují dodnes tisíce žen po celém světěFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Pretty Little Thing (prodává Tamsin), 1160 Kč. Fashion Island, 4400 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Náhrdelník, Gate, 118 Kč. Klenoty Aurum, 990 Kč Foto: Archiv firem

Bonnie a Clyde (1967) 

Režisérský počin Arthura Penna (✝88) katapultoval příběh zločineckého dua do žebříčku nejoblíbenějších filmů v historii. Warren Beatty (82) jako Clyde a Faye Dunaway (78) alias Bonnie si hravě získali srdce diváků, přestože záporné postavy se takové popularitě většinou netěší. (A právě tyto dvě hvězdy byly u jednoho z největších trapasů v dějinách Oscarů.) Krásná lupička a vražedkyně oživila barety, dvouřadá saka, elegantní kostýmky i kostkovaný vzor. Být gangsterkou zkrátka ještě nikdy nebylo tak šik!

Foto: Profimedia.cz

Elegantní outfity, které Bonnie nosila, by v šatníku kriminálnice čekal jen málokdoFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Slaměný baret, Mohito, 199 Kč. Baret s hadím vzorem, Reserved, 199 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): C&A, 1398 Kč. Sisters Point (prodává About You), 1037 Kč Foto: Archiv firem

Annie Hall (1977) 

Režisér a hlavní hrdina v jednom Woody Allen (83) natočil komedii, která získala hned čtyři Oscary. Sošku za nejlepší ženský herecký výkon si odnesla Diane Keaton (73), která roli venkovské dívky zahrála opravdu na jedničku. Kostýmy Annie Hall se skládaly převážně z pánských prvků a mnohé kousky přinesla z vlastní skříně sama herečka. Vesty, kravaty, klobouky i kalhoty s puky patří do dandy stylu (Ovládáte módní názvosloví?), který herečka miluje a stal se základem jejího originálního stylu.

Foto: Profimedia.cz

Annie Hall proslavila pánský styl v dámské módě. Její filmová představitelka jej miluje i v reáluFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Zara, 899 Kč. Vesta, Answear, 999 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Pietro Filipi, 1390 Kč. Tonak, 2800 KčFoto: Archiv firem

Vzpomínky na Afriku (1985) 

Sedminásobný oscarový snímek s Robertem Redfordem (82) a nezapomenutelnou Meryl Streep (70) v hlavních rolích natočil režisér Sydney Pollack (✝73) podle životního příběhu dánské spisovatelky Karen Blixen (1885–1962), kterou okouzlila krása exotické Keni. Romantický film plný lásky i bolesti přinesl kromě poutavé podívané na výsluní i safari styl. V dámské módě se objevuje každoročně v letních měsících a nejinak je tomu i letos.

Foto: Profimedia.cz

Pískové barvy patří do safari stylu stejně jako klobouky, parky a košile. Meryl Streep kostýmy neskutečně slušelyFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Šortky, Reserved, 1199 Kč. Bunda, Na-kd (prodává About You), 2467 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Mango, 799 Kč. Pull & Bear, 1199 KčFoto: Archiv firem

Kleopatra (1963) 

Osud egyptské královny se stal předlohou pro mnoho uměleckých zpracování. Velkofilmu s Elizabeth Taylor (✝79) se však žádné nevyrovná. Kleopatra, kterou ztvárnila, vystřídala 65 kostýmů a jejich celková hodnota čítala tehdy neuvěřitelných 130 tisíc amerických dolarů. Styl šperků, jež herečka v snímku oblékla, je v klenotnických dílnách populární i dnes. Čas od času se vynoří hadí náhrdelníky, prsteny či zlaté náramky na paži v kolekcích luxusních značek i levnějších bižuteriích.

Foto: Profimedia.cz

Kromě šperků zpopularizovala Elizabeth Taylor také kočičí oční linkyFoto: Profimedia.cz

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Náramek na paži, Bershka, 119 Kč. Spirálový náramek na paži, Manon, 259 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Prsten, Roberto Cavalli (info o ceně v prodejně). Náramek, Swarovski, 2093 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám