Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Rekordman Minařík zkusí poprvé vyhrát České derby

Už podevětadevadesáté se poběží České derby. Vrchol rovinové sezony má skvělé jezdecké obsazení. O první výhru v tuzemském derby se pokusí Filip Minařík, chybět ve Velké Chuchli nebudou Eduardo Pedroza z Panamy či kazašský žokej Bauyržan Murzabajev. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 15:00.

Devětadevadesáté České derby se blíží
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Český rekordman v počtu výher Minařík bude na startu Českého derby počtvrté. Nejlepší výsledek zaznamenal v roce 2010, kdy pod ním Miracle Match finišoval na třetím místě. Letos bude v sedle favorizovaného Angkor Wata. Ryzák lysolabského podnikatele Jiřího Odcházela je vítězem karlovarské Jarní ceny i chuchelské Velké červnové ceny, koně stáje Jola trénuje legendární Josef Váňa.

"Jdeme do dostihu optimisticky. Myslím, že máme dobrou šanci, a bylo by moc hezké, kdyby to v Praze tentokrát vyšlo," uvedl pro dostihovysvet.cz Minařík, jenž rok načal v Japonsku a jinak jezdí tradičně na německých drahách.

K hlavním soupeřům Angkor Wata by měl patřit bělouš Ignacius Reilly, kterého povede druhý muž německého šampionátu a držitel tří titulů českého šampiona Murzabajev, jenž České derby vyhrál před třemi lety. Tím dalším je hnědák Arcturus, kterého připravuje rekordman v počtu trenérských vítězství v Českém derby František Holčák. Arcturuse provede dostihem žokej Jaromír Šafář.

Šanci má i Pacific Hill s žokejem Jiřím Palíkem, dvojnásobným vítězem derby. "Pacific Hill bude nachystaný co nejlíp," řekl Dostihovému světu trenér Radek Holčák, který připravuje koně ve Velkých Karlovicích jako jeho otec. Zatímco jindy si pomáhají, před derby je situace jiná. "Jsou z nás regulérní soupeři a každý si chystáme koně podle svého programu. Přátelská spolupráce se vrátí až po sobotě, která rozhodne i o nejlepším tříletkovi ve Velkých Karlovicích," řekl mladší z Holčáků.

Ze Slovenska přicestují Jaroslav Línek a Zdenko Šmida, chybět nebude prakticky nikdo z domácí špičky, včetně velezkušeného Jana Ráji i aktuálního lídra českého žebříčku, talentovaného žákovského jezdce Davida Lišky.

Hlavní dostih na 2400 metrů pro tříletý ročník bude mít na startu šestnáct koní, čtrnáct hřebců a dvě klisny. Je dotován dvěma miliony korun, vítěz získá milion.

Dostihový den začne ve 14:00 a ve Zlatém poháru na 2400 metrů pro starší koně bude již o třetí triumf usilovat devítiletý Autor. Prvenství v Tattersalls Mile na 1600 metrů obhajuje sedmiletý Father Frost a jeho vrstevník Mr. Right bude navazovat na loňskou výhru ve Sprinterské ceně Auto Jarov Kunratice na 1200 metrů. Celkem se v osmi dostizích představí 96 koní a 27 jezdců a jezdkyň.

Startovní listina 99. Českého derby:

1. Amazing Gangster (ž. Koplík, tr. Wroblewski, stáj AMP Invest sp. z o.o.),

2. Dalandi (ž. Rája, tr. Nieslanik, stáj MUDr. Eva Nieslaniková),

3. Ignacius Reilly (ž. Murzabajev, tr. V. Luka, stáj Syndikát V3J),

4. Outback Rider (ž. Línek, tr. Šavujev, stáj Russian Racing Syndicate),

5. Uran (Demo, tr. Demele, Stáj Březová),

6. Arcturus (ž. Šafář, tr. F. Holčák, stáj Meridian),

7. Ramssio (žk. Liška, tr. V. Luka, stáj Hrubý),

8. Pacific Hill (ž. Palík, tr. R. Holčák, stáj Monte Negro),

9. Tularka (ž. Pedroza, tr. Vocásková, stáj Statek Blata Český ráj),

10. Chiouboucar (ž. Laube, tr. Sůrová, stáj Estrella),

11. Angkor Wat (ž. F. Minařík, tr. J. Váňa st., stáj Joly),

12. Military Respect (ž. Chaloupka, tr. Urbánek, stáj Lokotrans),

13. Kristiano (Ferhanov, tr. Vocásková, stáj Stanislav Chudáček),

14. Big Ben (ž. Virdis, tr. Haris, stáj Gold & Turf),

15. Well Absolut (ž. Verner, tr. Myšková, stáj Racing Photo),

16. Nikeandnemesis (ž. Šmida, tr. Fr. Holčák, stáj Joly).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články