Zapomeňte na pyžamo. Podpořte své zdraví a spěte nazí | Moje zdraví

Zapomeňte na pyžamo. Podpořte své zdraví a spěte nazí

Zapomeňte na pyžamo. Podpořte své zdraví a spěte nazí
Autor: istock.com
24. června 2019 • 06:00

Možná patříte mezi většinu lidí, kteří si na noc oblékají pyžamo, spodní prádlo nebo jiný typ pohodlného oblečení. Existuje ovšem hned několik zdravotních důvodů, proč byste měli spát nazí. Prozradíme vám, jaké to jsou.

Pyžamo, noční košile, spodní prádlo... Lidé si na sebe před spaním oblékají všechno možné. Tím si ovšem zbytečně zadělávají na několik zdravotních problémů, kterým by se mohli vyhnout, kdyby spali nazí. Podívejte se, jaké hlavní výhody přináší spánek "naostro":

Rychleji usnete

Teplota lidského těla v průběhu dne postupně klesá, nejvíce pak večer a v noci. Tento jev částečně vysvětluje, proč se lidé ve večerních hodinách začínají cítit ospalí. Když budete spát nazí, ochladíte své tělo rychleji, a díky tomu také dříve usnete.

Snadněji ovlivníte termoregulaci

Je prokázáno, že spaní v chladnějším prostředí zlepšuje kvalitu spánku. Podle odborníků je ideální teplota na spaní v ložnici 15 až 19 °C. Spánek bez oblečení je skvělým způsobem, jak udržet po delší dobu sníženou i teplotu těla.

Zvýšíte si sebevědomí

Ze tří studií z roku 2018 vyplývá, že účast na „naturistických aktivitách“ může zlepšit spokojenost s vlastním tělem, a díky tomu pak i sebevědomí. Přestože studie konkrétně nesledovaly přínos spaní bez oblečení, je pravděpodobné, že i to má podobný pozitivní vliv na naši psychiku.

Ženy se vyhnou vaginálním infekcím

Ve vagíně je teplé a vlhké prostředí, což z ní dělá ideální místo pro růst kvasinek, a tedy pro tvorbu nepříjemných infekcí. V případě, že ženy spí nahé, ale může pokožka větrat, a tím se sníží i riziko těchto onemocnění.

Muži podpoří tvorbu spermií

Studie z roku 2018 zahrnující 656 mužů zjistila, že ti, kteří spí v boxerkách či trenýrkách, mají vyšší počet spermií než muži, kteří nosí těsnější spodní prádlo. Volnější oblečení totiž pomáhá udržet varlata v chladu, což je důležité pro správný vývoj spermií.

Zlepšíte vztah s partnerem

Pokud spíte oba s partnerem nazí, může to mít pozitivní vliv na váš vztah. Podle průzkumu z roku 2015 způsobuje přímý kontakt pokožky uvolnění hormonu oxytocinu a ten hraje důležitou roli v utužování vztahů mezi lidmi. Navíc snižuje stres a zvyšuje pocit pohody.

 

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.