O zdraví 22. 6. 2019 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Před klíšťaty buďte na pozoru doma i na dovolené. Jak se uchránit?

Klíšťata infikovaná virem klíšťové encefalitidy jsou podle odborníků již ve všech krajích České republiky. Nevyhneme se jim ani ve městech a na horách. Jak se tedy připravit na pobyt venku?

Klíšťová encefalitida číhá doma i na dovolené. Jak se chránit?
Stock Photos: Gabor Tinz /Shutterstock.com

V České republice

Před desítkami let se klíšťat bál málokdo – stačilo vytáhnout a neřešili jsme, že bychom mohli dostat „nějakou“ nemoc. Teď je všechno jinak. Infikovaná klíšťata, která mohou přenést klíšťovou encefalitidu nebo lymeskou borreliózu, se vyskytují v celé České republice.

„Počet zasažených lokalit se zvyšuje. Jsou i v některých městských parcích, v lesích, na loukách, ale i na horách, tam, kde v minulosti nebývala. Na nová území je přenáší hlavně volně žijící zvěř a ptáci,“ říká docent MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a předseda Koalice pro podporu očkování.

Nejvíce Čechů přitom v minulém roce onemocnělo klíšťovou encefalitidou (onemocnění přenášené klíšťaty, které může mít vážné následky včetně obrny končetin, postižení nervů nebo poruchy sluchu) v Jihočeském kraji, na Vysočině a v Jihomoravském kraji. Ani v ostatních místech republiky ale nemůžeme být zcela v klidu – vždyť počet nakažených klíšťovou encefalitidou byl v loňském roce nejvyšší za posledních 7 let.

V zahraničí

Česká republika v tom ale není sama. K zemím, kde se klíšťata vyskytují na celém území, patří i Slovensko, Rakousko, pobaltské země, Švýcarsko nebo Finsko. To ale není vše. I v dalších evropských zemích se vyskytují nakažená klíšťata, i když jen někde. Pozor si tedy musíte dávat i v Polsku, Německu, Maďarsku, Itálii nebo Švédsku.

Jak se chránit?

OčkováníKlíšťovou encefalitidu není možné léčit antibiotiky, protože na rozdíl od lymeské borreliózy (onemocnění též přenášené klíšťaty, na které jsou ale antibiotika díky jeho bakteriálnímu původu účinná) je to virové onemocnění. Léčit je možné pouze symptomy (horečka, bolest, zvracení, zmírnění otoku mozku apod.). O to důležitější je využít proti klíšťové encefalitidě možnosti očkování. Očkování je vhodné po celý rok. Pokud zatím očkovaní nejste, využít můžete tzv. zrychlené očkovací schéma, kdy se druhá dávka aplikuje již po 14 dnech po první. Čtrnáct dní po druhé dávce přitom již budete vy i děti chráněni. A pokud očkovaní jste, raději se podívejte, kdy je čas na přeočkování (po 3 až 5 letech).

  • Nezapomínejte také na prevenci přisátí klíštěte. Volte světlé oblečení, na kterém je lezoucí klíště jednodušeji viditelné, dále uzavřené boty a repelent. Večer se, ať již jste kdekoli, zkontrolujte.

Co dělat, když najdete přisáté klíště? Nepanikařit!

Kolem toho, jak správně odstranit klíště a co potom s ním, stále panuje mnoho mýtů.

  • Zapomeňte na dušení olejem i kroucení, ať již po, nebo proti směru hodinových ručiček.
  • Před odstraňováním klíštěte okolí ranky vydezinfikujte a vytahujte jej viklavým pohybem.
  • Poté opět použijte dezinfekci.

 





Mohlo by vás také zajímat: