Skvělý lilek na gril si můžete vypěstovat sami

Lilek vejcoplodý

Jaká zelenina je asi nejoblíbenější pro grilování? Ano, zřejmě je vaše odpovědí lilek. Jeho plody jsou pro grilování jako stvořené. Mimo jiné je lze také zapékat s masem nebo na mnoho jiných způsobů. Lilek vejcoplodý nemusíte vždy jen kupovat v supermarketech. Bez problémů lze tuto skvělou plodinu pěstovat také na vlastní zahradě. Jak na to? Podrobnosti vám prozradíme v následujících řádcích.

Lilek vejcoplodý se představuje

Solanum melongena je označován také jako baklažán a řadí se do velké čeledi lilkovitých. Tady ostatně patří také rajčata či brambory. Lilek vejcoplodý je jednoletou rostlinou, která se dá sehnat v mnoha různých podobách. Za jakousi tradiční se považuje ona tmavě fialová. K dispozici jsou ovšem i rostliny kulaté, podlouhlé, žíhané a mnohé jiné. Plody lilku mohou mít klidně i váhu pohybující se okolo 1 kg. V našich končinách ale počítejte s poněkud skromnější úrodou.

Lilek vejcoplodý

Vytvořte lilku optimální podmínky

Jestliže chcete být v pěstování lilku vejcoplodého skutečně úspěšní, pak využijte skleníku. Pěstování venku je sice reálné, nicméně rostliny jsou poměrně náchylné na prudší teplotní změny a potřebují patřičnou vlhkost. Ideální je teplota pohybující se okolo 18 stupňů Celsia, dostatek sluníčka a absence větru. Aktuálně už ale sazenice budou venku, případně ve zmiňovaném skleníku. Větší zimy už by hrozit neměly. Jinak tradičně se lilek vysévá v únoru a do skleníku jde v průběhu dubna.

Lilek vejcoplodý

Přihnojování se zřejmě nevyhnete

Lilek vyžaduje dostatek živin, a tak není od věci jej hnojit. Zálivku řešte prostřednictvím odstáté vody. Zapomenout nelze na vyštipování postranních výhonů. Optimální je nechat pouze 4 hlavní a ostatní odstraňovat. Důležité je také nechat pouze 5 až 7 plodů, aby byly opravdu silné. Plody se sklízí, až je slupka lesklá a plod tvrdý. Pokud změkne a barva zmatní, už e lilek přezrálý.

Lilek na grilu

Radek Štěpán

Zahrada je moje hobby, mám spousty zkušeností a rád se o ně podělím.