Puma americká se dostala na Vysočinu, před starostou utekla do pole

  13:34,  aktualizováno  14:31
Puma, která se před časem pohybovala na Jindřichohradecku, je už zřejmě na Vysočině. V sobotu ráno ji pozoroval starosta obce Želiv na Pelhřimovsku, Miroslav Buňata. Nechala ho přiblížit na kratší vzdálenost a pak utekla do pole.

Puma americká je druhá největší kočkovitá šelma Ameriky. Může vážit i přes 100 kilogramů. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Bylo právě půl osmé ráno, když se Miroslav Buňata vracel autem domů do Želiva. U silnice na okraji řepkového pole náhle uviděl sedět kočkovitou šelmu. „Zpozoroval jsem ji ve vzdálenosti 250 metrů. Pomalu jsem se k ní přibližoval. Nechala mě přijít na vzdálenost 50 kroků a pak jedním skokem skočila na mez a zmizela v řepkovém poli. Odběhla směrem jižně od Želiva,“ řekl starosta, který je zároveň i myslivcem.

Záměnu s jiným zvířetem odmítá. „Byla světle hnědá až zrzavá, s dlouhým ocasem. Měla mohutné tlapy, ale vzrůstem je menší než jak ji můžeme znát ze zoologických zahrad. Žádné takové zvíře, se kterým bych si ji mohl splést, tady není. Prostě velká kočkovitá šelma,“ konstatoval.

Buňata ihned informoval policii, která vzápětí dorazila na místo pozorování. „Snažili jsme se najít stopy, ale protože to je travnatý porost žádné jsme neobjevili. Od policie jsme dostali instrukce jak dál postupovat,“ poznamenal Buňata.

Následně obecním rozhlasem oznámil výskyt šelmy na Želivsku. „Občanům jsme poslali SMS zprávy a informovali i starosty okolních obcí. Lidem jsme zdůraznili, aby při pozorování tohoto zvířete okamžitě volali linku 158 a nepřibližovali se k němu,“ dodal.

„Provedli jsme na místě šetření, ale stopy po zvířeti jsme nenalezli. Výskyt pumy tak nelze jednoznačně potvrdit ani vyvrátit. Každopádně lidé by se k takovému zvířeti neměli přibližovat. Doporučujeme volat linku 158,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Puma si umí kořist obstarat

Podle ředitele jihlavské zoologické zahrady Jana Vašáka jsou pumy schopné překonat relativně velké vzdálenosti. A to zvláště tehdy, když si hledají teritorium. „Puma je schopna v naší přírodě přežít docela bez problémů. Myslím, že bude vyhledávat místa, kde se může dobře schovat a nažrat. To, že je pozorována v přírodě už tak dlouho svědčí o tom, že si kořist umí obstarat,“ domnívá se Vašák.

Poznatek želivského starosty o tom, že pozorované zvíře bylo menší, než pumy v zoologických zahradách, nemusí podle ředitele jihlavské zoologické zahrady ještě nic znamenat. „Pumy jsou velmi ‚plastická‘ zvířata. V Americe žijí na velice rozlehlém území. Od vysokých hor, po tropické lesy. Podle toho mají i velký rozptyl své formy. Mohou to být drobnější zvířata, stejně tak můžete potkat i 80 kilogramů vážícího samce,“ řekl.

Autor: