Grilujte klidně na i terase nebo balkoně, jde to i bez sazí

Zahrada 22. června 2019 | 13:49 — Veronika Prášilová
Letní pohoda je pro mnohé neodmyslitelně spojená s posezením s přáteli a grilováním všemožných dobrot. Pokud máte zahradu, nemusíte při volbě grilu příliš přemýšlet nad jeho velikostí a obvykle je jediným kritériem palivo, které vám bude vyhovovat.
Další 4 fotografie v galerii
Grilování k létu neodmyslitelně patří / Shutterstock

Ovšem co dělat, když zahradu ani nekrytou terasu nemáte, a přitom toužíte po té pravé letní grilovačce?

Je s tím spousta práce

S běžným grilováním je spojená spousta věcí. Musíte mít vhodný venkovní prostor, pytel dřevěného uhlí nebo plynovou láhev, samotná příprava žhavých uhlíků je často úplná maturita a nakonec vás čeká nepříjemné čištění celého grilu včetně připálené grilovací mřížky.

Řešení jménem biogril

Tomu všemu můžete dát sbohem, pokud si pořídíte gril na biolíh, neboli takzvaný biogril. Ten funguje na principu spalování ekologického bioethanolu, který při hoření nevytváří žádné škodliviny. Rozkládá se totiž na oxid uhličitý a vodu, tedy to, co vydechujeme. Biogrily jsou tudíž vhodné i do interiérů. Grilovat tak můžete třeba v obývacím pokoji nebo na balkoně, a to za jakéhokoliv počasí.

Šťavnatost zaručena

Konstrukce biogrilů je vymyšlená tak šikovně, že při grilování neodkapává mastnota na zdroj žáru (např. žhavé dřevěné uhlí), ale na ochlazovanou desku. Jídlo se griluje na teflonové mřížce, proto se vám nikdy nepřipálí. Biolíh se při hoření mění na vodní páru, proto maso při grilování nevysušuje a to zůstává šťavnaté. Velkou výhodou je také to, že se maso opéká ze všech stran zároveň. A dokonce vám vykouzlí křupavou kůrčičku. Rychle a zdravě si tak můžete připravit i ryby, zeleninu, polotovary jako grilovací klobásy, záleží jen na vaší chuti a fantazii.

Prostě si to užijte

Jelikož při hoření biolihu nevznikají žádné saze ani popel, odpadne vám otravné čištění. Až se v klidu najíte, stačí opláchnout teflonovou mřížku a otřít desku, na kterou odkapává mastnota. A i když budete grilovat vevnitř, nemusíte se bát pro mnohé nepříjemného kouřového odéru, po grilování vám doma zůstane jen libá vůně připravovaného jídla.

A pokud toužíte nejen po grilování v bytě, ale také třeba po vlastním krbu, i takové přání je v dnešní době splnitelné. Řešením jsou takzvané biokrby, které vám pomohou vykouzlit tu správnou atmosféru

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu