U Želiva na Vysočině byla údajně spatřena puma. Případ vyšetřuje policie

Události: Zabezpečení chovů exotických šelem (zdroj: ČT24)

Starosta Želiva na Pelhřimovsku Miroslav Buňata (STAN) prý spatřil v sobotu pumu. Případ oznámil policii, varoval obyvatele i starosty přilehlých obcí. Policie věc vyšetřovala, výskyt pumy nyní nelze potvrdit, ani vyvrátit, řekla policejní mluvčí Jana Kroutilová. Puma se podle dřívějšího sdělení jihočeské policie od dubna pohybuje i na Jindřichohradecku.

Starosta řekl, že šelmu viděl na okraji obce a jen chvíli, než k ní přijel na vzdálenost 50 až 60 metrů. „Potom mě zpozorovala, skočila na mez a zmizela v poli s řepkou. Byla světle hnědá až zrzavá, ale menší, než je vidíme v zoologických zahradách,“ řekl Buňata. Na případ v sobotu upozornil Český rozhlas.

Buňata případ na doporučení policie oznámil obecním rozhlasem včetně sdělení, jak se chovat, a informoval i starosty okolních obcí. Kroutilová řekla, že na místo vyjela policejní hlídka a vyšetřovala, jestli se tam mohlo takové zvíře objevit. „V současné době nelze výskyt potvrdit, ani vyvrátit,“ řekla mluvčí.

Puma může být nevyzpytatelná

Velká kočkovitá šelma puma americká se od dubna pohybuje na Jindřichohradecku, o uplynulém víkendu lidé šelmu spatřili u obcí Deštná a Rosička. Další svědectví má policie dokonce z Liberecka, nikomu se ale nepodařilo zvíře vyfotit. Jihočeská policie si opatřila odchytové zařízení.

Policie, krajský úřad, veterináři ani hygienici neplánují kvůli výskytu pumy žádná omezení letních táborů v regionu. Jihočeská policie však varuje obyvatele a turisty před pohybem v přírodě a hledá svědectví o pohybu šelmy, jejíž chování může být nevyzpytatelné.

„Ona za noc ujde asi tak 50 km, takže může být třeba z Prahy, z Vysočiny, ale třeba i z Rakouska,“ vysvětlila jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová. Ani jednomu ze dvou chovatelů na Jindřichohradecku podle policie žádné zvíře nechybí, útěk šelmy není hlášen ani odjinud. V případě prokázání majiteli hrozí pokuta do 50 tisíc, což je stejně jako třeba za uprchlý skot.

Kriminalisté se nyní radí s odborníky ze zoologických zahrad, jak postupovat, aby pumu v přírodě odchytili, případně aby ji odborníci uspali a převezli k dalšímu chovu. Zprávy o pohybu zvířete je možné volat na číslo 158.