Jak být sebevědomá? Tyhle kroky vám pomohou zlepšit pracovní i osobní vztahy

Důvěra v sama sebe mnohým z nás chybí. I přesto, že máme mnoho, co nabídnout svému okolí, tak se bojíme projevit svůj názor. Situace se pak vyvíjí jinak, než by se nám líbilo a ani vztahy nejsou zcela bezproblémové. Nemusíte být arogantní, aby bylo vše podle vašich představ. Zdravé sebevědomí je to, co by měl mít každý z nás. Lidé, kteří ho mají jsou pak úspěšnější nejen v pracovním životě, ale i v tom soukromém.

Dobrou zprávou je, že nikdy není pozdě na změnu. I přesto, že jste celý život trávili pochybováním o svých schopnostech a kvalitách, je možné získat sebevědomí zpět. Někomu to půjde rychle, jiný bude postupovat pomaleji, ale pokroky udělá snadno každý z nás.

Jak na to? Přinášíme hned několik tipů, jak se stát sebevědomějším člověkem:

Uvědomte si své nedostatky

Každý z nás má nějaké nedostatky. Nikdo není tak skvělý, aby vše dokázal a byl ve všem příkladem. Není však důvod propadat beznaději, že se v něčem již nezlepšíte, a že právě tento nedostatek je problém, který brání tomu, abyste byli úspěšní.

Své nedostatky si uvědomujte a poté se snažte jim vyhýbat. Nemusíte umět všechno. Toto vám sice nejde, ale zase jste nejlepší na tamto. Nebojte se tedy ostatním přiznat, že máte nějaký nedostatek. Upřímnost ocení a navíc bude vidět, že máte velké sebevědomí, když se dokážete přiznat i k věcem, které zkrátka neumíte.

Ukažte své přednosti

Teď není řeč pouze o těle, platí to i na dovednosti. Umíte něco skutečně dobře? Pak se nesmíte bát to říct a „pochlubit se“. Soustřeďte na to důraz, tak aby bylo všem jasné, že právě v tomto jste tou správnou osobou. Uvidíte, že vás tak budou lidé přirozeně vnímat.

Kritikou si nelámejte hlavu

Nadhled, to je přesně to, co sebevědomí člověk musí mít. Kritika se valí na každého ze všech stran, ale podstatné je, jak se s ní dokážete popasovat. Pokud vidíte, že jsou to věcné připomínky, zkuste se zamyslet, zda to není příležitost sebe/práci vylepšit. U těch závistivých a škodolibých poznámek se snažte být nad věcí a nesnažte se oplácet stejnou mincí. Jedině tak ukážete, že máte dostatek sebevědomí a dokážete se i s takovou situací snadno vypořádat.

NE!

Svádí nás to k snaze všem vyhovět. Jenže nelze na vše říkat ano (ani Jim Carrey to jako Yes Man dlouho nevydržel). Občas je nutné odmítnou i lidi, které máme rádi. Ať už je důvod, že na danou věc nemáte síly, nebo nejste ten správný člověk. I odmítnutí však může být zdvořilé, takže se nemusíte bát nějakých rozbrojů s kolegy. Zkrátka vysvětlete, proč musíte odmítnout a případně poraďte na koho se má dotyčný obrátit místo vás.

Foto: Unsplash.com.


Avatar

Agáta Eismannová

Jsem trochu snílek, trochu módní nadšenec, trochu romantik, trochu cynik. Zajímám se o zdraví a krásu, zejména o zevní péči o naše tělo. Není mi ale lhostejné ani to, co do svého těla dostávám skrze potraviny. Ráda předávám své vědomosti a zkušenosti i z oblasti zdravé výživy.