europ_asistance_2024



5 zemí v týdnu 2018

Vracím se až nyní a poprvé zde k mé cestě/dovolené na 2 kolech z loňského roku.

Kapitoly článku

Vracím se až nyní a poprvé zde k mé cestě/dovolené na 2 kolech z loňského roku.Vždy jsem toužil plně užít a zažít cestováni na 2 kolech, ale z mnoha různých důvodů to nastalo až po 45ce roku života.A to ještě na "rozcvičku" jen se skútrem, kteréhožto jsem zvolil i z důvodu "nenutnosti" absolvovat autoškolu, byť se domnívám, že bych to zvládl. Ale je nutno si přiznat, že jakási pohodlnost nebo lennost mi našeptávala, že proč.Nehledě na to, že nejsem nijak vyhraněn a proto každého jezdce, který jede prostě na 2 kolech pokládám za stejného motorkáře, jestli sedí na 50cm3 skútru, nebo na Goldwingu.Být či nebýt motorkář pokládám za stav mysli, ducha a těla, nikoliv stroje na kterém aktuálně sedím, proto nerozlišuji. Přestože vím, že xx jedinců to má jinak a skútristu nepovažují za motorkáře, ale díky bohu je mi to jedno, já jezdím a chci jezdit pro svou radost a bez ohledu na to,kam mě kdo chce nebo prostě zařadí.

Cestu jsem si vybral  tak nějak bez přesného itineráře a plán byl jasný.Vidět Balaton, vidět cokoliv ve Slovinsku a dojet k moři v Chorvatsku.A to vše na prakticky nové Hondě PCX 125.Spousta lidí si ťukala na čelo, když se dozvěděli, že takovou cestu chci jet na malé 125ce, ale já jsem neviděl žáden důvod, proč by to nemělo jít a nešlo.A průběh cesty mi to zcela potvrdil.Ano, určitě bych zvažoval takovou cestu na takovém stroji , pokud bychom měli v našem věku jet ve dvou, ale to ne že by to nešlo, spíš už jen "jestli bych nám to fakt chtěl udělat" :-) Přeci jen je PCX, jinak výborný stroj, ale spíš městsko-příměstský.Tady možná nebude mít moc konkurence.Ale díky subtilnějším rozměrům komfort cestování na větší vzdálenosti pro 2 už není pro odrostlé teenagery :-) Ale pro samotného jezdce (a to nejsem úplný drobeček, 100 tam poctivě je) to bylo v pohodě, jen cca 400 km je tak asi rozumným limitem, dalo by se asi o chloupek více, ale už by to bylo o polámaném opotřebeném tělu, a k tomu není důvod si tak činit.

Cesta ,dovolím si poznamenat, proběhla od začátku až do návratu bez komplikací, ať technických, fyzických či jakýchkoliv jiných.
Cestu jsem zvolil přes Bratislavu a dále pak k Balatonu, nocoval jsem v Blavě a pak v městečku Nagykanisza.Dále jsem pokračoval směr Ptuj ,Celje, Ljubljana, Koper a dojel jsem k moři do Poreče.Další dny jsem se zdržel s ubytováním v Poreči a následně pak v Novi Vinodolski, takže jsem 3 dny brouzdil relativně kratší cesty po Istrii.Myslím, že na poměry Istrie bylo PCX výborným společníkem. Počasí přálo bez výhrad, co si přát víc.Istrii znám poměrně velmi dobře , ale i tak, na 2 kolech jsem poznal spousty míst, o který jsem někdy ani neměl tušení.Viděl jsem Motovun, Rovinj,Pulu,Opatiji,Rijeku,atd...

Po krátkém pobytu zde jsem pak vyrazil směrem zpět domů opět Slovinskem, trochu jinou trasou, ale zase....a to se jistě budu opakovat, asi nikdy nepřestane člověk obdivovat krásy téhle relativně malé zemičky.Krásná a přívětivá.Cestování motorko - jedna velká paráda.
Skončil jsem pak přenocovat v kouzelném domečku, nedaleko chorvatského Čakovce, totálně odlehlá samota, ale paráda....celá chalupa jen pro mně.

Pak už jsem to nabral směr Slovensko přes Maďarsko.Tady jedno takové menší rozladění.Rovinaté Maďarsko nevzdnudí žádné emoce, rovina=nuda. Navíc mi dost foukal protivítr, a to pro PCX není dobrý moment- krátký rozvor,malá hmotnost=ne dost stabilní jízda.A tím jak mně to přestalo bavit, tak jsem se stočil do Rakouska a opět s rohlíkem pod helmou jsem se dostal do Bratislavy tudy.
Pak už jen další den domů přes Valašsko, takový bonbonek na závěr.
Zhodnocení: jel jsem sám a bylo to i tak fajn.Krásný týden na 2 kolech, žádné zásadní limity pro mou povahu mi PCX nenastavilo, ba naopak odvděčilo průměrnou spotřebou 2 l/ 100km.Jel bych v této sestvaě zase, ....ale osud připravil jiný plán.Na podzim 2018 jsem PCX prodal (nerad), protože mi v garáži přistál stroj nový - Piaggio MP3 500 ie.Tudíž letos Rakouské a Slovinské Alpy v této sestavě a už se oba těšíme.

Všem přeju, aby si ježdění a to na čemkoliv a kamkoliv užili, aby z jízdy měli jen a jen radost a aby se všichni celí a ve zdraví vždy vraceli domů.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (20x):


TOPlist