Sezóna klíšťat v plném proudu: Vytáčení, vytrhávání klíštěte a další metody

Klíště

Přinesli jste si ze zahrady, sadu nebo z lesa nevítaného hosta? Nic zvláštního, sezona klíšťat je bohužel v plném proudu. Nic příjemného. Pokud máte s klíšťaty své zkušenosti, nejspíše budete všechno řešit tradičním způsobem dle zvyklosti. Jinak se ale dá najít hned několik různých alternativ vytažení tohoto nepříjemného živočicha, kvůli němuž může člověk onemocnět klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou. My se v následujících řádcích podíváme jednak na hlavní aspekty týkající se vytažení klíšťat a samozřejmě také na nejznámější způsoby.

Expresní nalezení je nesmírně důležité

Preventivní záležitosti typu repelentů rozebírat nebudeme. Na zahradu se pokaždé stříkat nehodláme a účinnost mnohých přípravků je přinejmenším diskutabilní. Nesmírně důležité je expresní nalezení parazita. Proto se ihned po příchodu z lesa, zahrady či sadu prohlédněte. Nejčastěji se klíšťata přisávají do oblastí třísel, podkolenních jamek, břicha či za ušima. Výjimkou ale nebývají ani v hlavě. Tady se hledají nesmírně složitě. Pokud najdete klíště ještě minimálně přisáté, máte vyhráno.

Klíště

Metod vytažení klíštěte je hned několik

Dříve se tradičně klíště vytahovalo tak, že se vytáčelo proti směru hodinových ručiček pinzetou či párátkem. Od této metody se postupem času upouští. Preferují se tedy dva způsoby.

Kývání klíštětem prostřednictvím pinzety

Pinzetou by se mělo klíštětem hýbat ze strany na stranu, až se pustí. Stejně tak můžete klíště uchopit i kleštičkami.

Kleště a speciální karty

Pomocí kleští by mělo jít klíště také vytrhnout z místa, kde aktuálně saje. Stejně tak lze situaci řešit prostřednictvím speciálních kartiček na vytahování klíšťat.

Používat tekutinu?

Ano, ale pouze dezinfekční roztok. Ten lze ostatně využít i po vytažení parazita. Na oleje zapomeňte, klíště ještě vypustí před smrtí nebezpečné látky.

Co s klíštětem?

Zabalit do papírového kapesníku a spláchnout do toalety. Na mačkání mezi nehty zapomeňte.

Klíště

Po vyjmutí ránu sledujte

Postižené místo se vyplatí dlouhodoběji sledovat, jestli nevzniká větší zarudlý flek. V takovémto případě je třeba zajít k lékaři. Malá svědivá boulička či flíček ovšem nevadí. Klíště lze zaslat v igelitovém sáčku do specializované laboratoře, kde ho mohou vyšetřit, zdali není nakažené. Jinak existují i domácí testery na lymeskou boreliózu.

Radek Štěpán

Zahrada je moje hobby, mám spousty zkušeností a rád se o ně podělím.