Sponzorováno

Jak stárnout pomalu a příjemně? Máme pro vás několik rad 4.7/5 (10)

Jak udělat stárnutí příjemné? Opravdu to jde.

Jak udělat stárnutí příjemné? Opravdu to jde.

Co znamená stárnout pomalu a elegantně?

Určitě jste s toho také všimli. Nemůžete stát u pokladny v obchodě, aniž byste neviděli několik časopisů o tom, jak vypadat mladší. Každý z nás se bojí stárnutí – vrásek a celkového ochabnutí. Ale máme pro vás moc dobrou zprávu v tomto ohledu. Jde stárnout pomalu, příjemně, elegantně a s grácií. Stárnutí si můžete dokonce užít, může být příjemné.

A v tomto článku si povíme, jak na to.

Jako první věc musíme zmínit toto: pomalé a příjemné stárnutí není snaha vypadat na 20 let. Je to o tom, že si můžete vychutnat svůj nejlepší věk, svůj život, mít dobré fyzické a duševní zdraví. O tom to je. Je to stárnout jako láhev vína – s věkem se můžete lépe vyrovnat se správnou péčí.

Čtěte dál, abyste zjistili, co máte a co nemáte dělat pro to, abyste měli šťastné stárnutí.

12 tipů pro opravdu kvalitní a stárnutí

Tyto tipy vám pomohou fakt stárnout lépe. Dodržujte je.

1. Buďte ohleduplní vůči své pokožce

Vaše kůže je největším orgánem, který máte. Pokud s ní zacházíte opatrně a s ohleduplností, může lépe chránit vaše tělo před různými živly, může lépe regulovat teplotu těla a poskytovat vám pocit pohodlí.

Aby pokožka vypadala a fungovala co nejlépe, doporučujeme:

  • Pokud se hodně pohybujete venku, používejte opalovací krém a ochranný oděv
  • Choďte na kontrolu rakoviny kůže (kontrola znamének apod.)
  • Držte se velmi jemných produktů ve své péči o pleť proti stárnutí.
  • Dbejte na hydrataci pleti

2. Pamatujte na cvičení

Pravidelné cvičení významně snižuje riziko různých onemocnění, jako jsou srdeční onemocnění a rakovina, a pomáhá vám udržet si mobilitu po delší dobu. Cvičení také snižuje stres a zlepšuje spánek, zdraví kůže, kostí a náladu. To vše přeci potřebujete.

Obecně se doporučuje, aby dospělí:

  • věnovali 2,5 až 5 hodin týdně středně intenzivnímu cvičení, 1,5 až 2,5 hodiny týdně intenzivnímu aerobnímu cvičení, nebo kombinace obou
  • posilování svalů ve střední intenzitě nebo vyšší, které zahrnuje všechny hlavní svalové skupiny, dva nebo více dnů v týdnu

Příklady aerobního cvičení jsou třeba tyto:

Cvičení na posilování svalů a kostí lze provádět i pomocí závaží nebo odporových pásů. Starší dospělí by se měli zaměřit také na aktivity, které zahrnují kromě aerobního cvičení a posilování svalů i na trénink rovnováhy.

3. Pozor na jídelníček

Konzumace zdravých potravin je způsob, jak si udělat stárnutí opravdu příjemné. Doporučujeme k jídlu toto:

  • ovoce a zelenina, čerstvé, zmrazené
  • libové bílkoviny, jako jsou ryby a fazole
  • každý den alespoň kvalitní celozrnné obiloviny, chleba, rýže nebo těstovin
  • tři porce mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku nebo bez tuku, jako je mléko, jogurt nebo sýr obohacený vitamínem D
  • zdravé tuky

Vyhněte se použití tuhých tuků pro vaření a místo toho použijte oleje. Držte se dál od zpracovaných potravin, rafinovaných cukrů a nezdravých tuků. Měli byste také udržet příjem soli na minimu, to má dobrý vliv na krevní tlak.

4. Duševní zdraví je důležité

Pokud jste šťastní a udržíte stres na uzdě – jste jednoduše v klidu – to jednoznačně vede k dlouhému životu – pomůže vám to žít opravdu dobře.

Chcete-li zlepšit náladu:

  • Zkuste více trávit čas s přáteli a blízkými. Smysluplné vztahy a silná sociální síť zlepšují duševní i fyzickou pohodu a dlouhověkost. Nezapomeňte na své chlupaté miláčky, protože mít domácího mazlíčka bylo spojeno s nižším stresem a krevním tlakem, sníženou osamělostí a lepší náladou.
  • Přijměte svůj věk. Existují důkazy o tom, že lidé, kteří udržují pozitivní postoj k stárnutí, žijí déle a mohou se lépe zotavit z jakéhokoliv zdravotního postižení. Stárnutí je nevyhnutelné a naučit se ho přijmout může znamenat podstatný rozdíl ve kvalitě života.
  • Dělejte věci, které vás baví. Udělejte si čas, abyste se zapojili do činností, které vás těší – bude to zdrojem vašeho štěstí. Zkuste také trávit čas v přírodě, najděte si nový koníček, zkuste dobrovolnictví – prostě dělejte cokoliv, co vám přináší radost.

5. Zůstaňte fyzicky aktivní

Četné studie (například tato) spojily sedavý způsob života se zvýšeným rizikem chronických onemocnění a předčasné smrti.

Sponzorováno

Možnosti, jak zůstat aktivní jsou například občasné běhání, plavání, chodit na procházky a výlety, jezdit na dovolené a na skupinové cvičení.

6. Stres je váš nepřítel

Účinky stresu na vaše tělo jsou obrovské, od předčasného stárnutí a vrásek, až po vyšší riziko srdečních onemocnění.

Existuje řada osvědčených způsobů, jak zmírnit stres, včetně těchto:

  • pomocí relaxačních technik, jako je meditace, dechová cvičení a jóga
  • cvičení
  • dbejte na dostatečný spánek
  • mluvte o problémech s přáteli

7. Skoncujte s kouřením a snižte spotřebu alkoholu

Ukázalo se, že kouření a alkohol způsobují předčasné stárnutí a zvyšují riziko různých onemocnění. Odvykání od kouření není snadné, ale existují zdroje, které vám pomohou přestat kouřit. Promluvte si s lékařem o tom, jak přestat. Podívejte se na také na několik našich rad jak skoncovat s kouřením.

Pokud jde o alkohol, omezte jeho příjem na doporučený objem, abyste se vyhnuli zdravotním rizikům. To je jeden nápoj denně pro ženy a dva nápoje denně pro muže. Maximálně.

8. Dostatek spánku

Dobrý spánek je důležitý pro vaše fyzické a duševní zdraví. Také hraje roli ve zdraví vaší pleti. Kolik spánku potřebujete, závisí na vašem věku. Dospělí nad 18 let by měli usilovat o sedm až osm hodin kvalitního spánku.

Bylo prokázáno, že dostatek spánku:

  • snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice
  • snižuje hladinu stresu a deprese
  • může snížit riziko obezity
  • snižuje zánět
  • zlepšuje koncentraci

9. Najděte si nové koníčky

Nalezení nových a smysluplných koníčků vám může pomoci udržet si aktivní a silnou smysl + si udržíte angažovanost v průběhu celého života.

Důkazy ukazují, že lidé, kteří se věnují koníčkům a volnočasovým a společenským aktivitám, jsou šťastnější, prožívají méně deprese a obecně žijí déle.

10. Pijte dostatek čisté vody

Pití dostatečného množství vody pomáhá udržet si dobrá zažívání a zlepšuje vaše energetické hladiny i funkce mozku. Pití vody je také důležité pro zdraví vaší pokožky. Kolik vody byste měli pít závisí na:

  • vaši žízni
  • úrovni fyzické aktivity
  • jak často močíte
  • jak moc se potíte
  • vašem pohlaví

Poraďte se s lékařem, pokud máte nějaké dotazy nebo obavy ohledně příjmu čisté vody.

11. Starejte se o vaše ústa

Správná péče o vaše zuby je nejen cestou ke krásnému úsměvu. Špatný stav zubů a ústí dutiny vás také vystavuje riziku onemocnění dásní, která byla spojena s onemocnění srdce, mrtvicí a bakteriální pneumonií.

Spolu s náležitou péčí o ústní dutinu je důležité pravidelně navštěvovat zubního lékaře. Zubař prý také může najít známky nutričních nedostatků, infekce, rakoviny a dalších nemocí, jako je diabetes. Doporučuje se mýt zuby dvakrát denně. Používejte také zubní nit a ústní vodu.

12. Pravidelně navštěvujte lékaře

Pravidelné návštěvy lékaře mohou lékaři pomoci najít problémy dostatečně brzy na léčbu, nebo dokonce dříve, než vůbec nemoci začnou. Jak často byste k lékaři měli chodit, závisí na vašem věku, způsobu života, rodinné anamnéze a dalších existujících podmínkách.

Zeptejte se svého lékaře, jak často byste měli podstoupit různá vyšetření a screeningové testy (dle vašeho věku). Samozřejmě také kdykoliv se u vás objeví nějaké symptomy, co nejdříve navštivte lékaře.

A pár slov na závěr

Udržujte zdravý životní styl, obklopujte se lidmi, které milujete, a dělejte věci, které vám přinášejí radost. To je klíč k dlouhému životu. Je přirozené se obávat problémů, které stárnutí může přinést, takže si neváhejte promluvit s někým o vašich obavách.

A co vy? Jak zvládáte stárnutí? Podělte se s námi v komentářích.

A co si o stárnutí ještě přečíst?

VIDEO: Jak zastavit proces stárnutí – Abraham Hicks

Sponzorováno

    Sponzorováno

    Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho.

    Autorem článku je naše redakce

    Dara Slánská (více o nás)

     

    Dara má na starosti ženská témata v našem magazínu. Má rozhled, životní zkušenosti, ráda bloguje. Mezi její oblíbená témata patří zdravý životný styl, cvičení, ženská krása a obecně problémy, které trápí něžnější část populace. Více informací o nás najdete zde - mrkněte na náš tým.

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost


    Štítky:

    Přečtěte si také naše další články

     

    Zatím žádné komentáře

    Zanechat komentář ke článku

    Zpráva