Prvorepublikový filmový milovník Otomar Korbelář: Měl všechno, zničil ho alkohol a kamarádíčkování s nacisty

Otomar Korbelář, známý filmový milovník
Zdroj: Archiv
Otomar Korbelář patřil mezi hvězdy filmu i divadla.Otomar Korbelář v prvním českém barevném filmu.Otomar Korbelář ve filmu Prstýnek s Vlastou Fabiánovou.Otomar Korbelář si zahrál mnoho zajímavých rolí.+ 6 fotek+ 7 fotek

Dobové časopisy ho považovaly za sexsymbol, ženy ho milovaly pro jeho krásu, muži obdivovali jeho charisma. Mohl prožít závratnou kariéru a šťastný život, kdyby nebylo alkoholu, kterému herec a muzikant Otomar Korbelář podlehl. Znáte celý jeho příběh?

Petra Járková
Petra Járková 23. 06. 2019 08:00

Otomara Korbeláře od dětství lákala muzika, ale jeho nevlastní otec nechtěl o studiu hudby ani slyšet. Poslal Otu na Obchodní akademii, kde se mladík stejně trápil a školu nedodělal. Dokonce z ní utekl a začal hrát v orchestru.

Korbelář se po čase rozhodl, že se přihlásí na konzervatoř. Přijali ho, a to rovnou do druhého ročníku. Tím začala jeho muzikantská kariéra. Zvládal hru na hoboj, fagot i violoncello.

Při studiu hudby však mladého umělce zlákal i film, a tak zkusil ke studiu přibrat ještě dramatické herectví. I na tento obor ho přijali, tak začal studovat oba najednou. Do herectví se nakonec Korbelář doslova zamiloval.

Jak by také ne, když mu režiséři dávali do filmu ty nejkrásnější herečky jako partnerky. Ve filmu Tulák Macoun to byla třeba Jarmila Beránková  a kolegyně Zita Kabátová o něm dokonce vyprávěla, že to byl vášnivý "objímač", prý vždy téměř přišla o žebra.

Už během studií začal hrát v Národním divadle, ale i přesto mu největší slávu přinesl až film. Poprvé se před kamerou objevil roku 1931  a své nejúspěšnější role ztvárnil ve snímcích jako Prstýnek, Rukavička, Advokát chudých nebo Těžký život dobrodruha.

I když patřil k největším svůdníkům doby, oženil se jen dvakrát. Jeho první žena Jarmila Šamalíková byla herečka a druhá byla vnučkou slavného spisovatele Jaroslava Vrchlického. Obě manželky to s ním prý neměly vůbec snadné, zálibu totiž našel i v alkoholu.

Když tato nepříjemná závislost přesáhla únosné meze, šel se Korbelář léčit. Už za války mu totiž tento zlozvyk pomohl ztratit nejednoho přítele. Herec, když se napil, se kamarádil s Němci, pil s nimi do rána a rozhodně se nacistů neštítil. Po válce zase najednou otočil a stal se členem komunistické strany.

Korbelář zemřel v Praze 30. listopadu 1976, bylo mu 77 let.

PODÍVEJTE SE NA KRASAVCE, KTERÉHO ZNIČIL ALKOHOL:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články