Letní shakespearovské slavnosti nabídnou 21 představení na hradě

23/6 2019

Tři premiéry a celkem 21 představení uvidí diváci na Slezskoostravském hradě na letošních Letních shakespearovských slavnostech.

Letní shakespearovské slavnosti nabídnou 21 představení na hradě

Náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová, režisér Vojtěch Štěpánek, Kristýna Leichtová, Josef Kaluža a Guy Roberts na tiskové konferenci k Letním shakespearovským slavnostem. Foto: René Stejskal

Shakespearovský svátek se na hradě koná od 15. července do 12. srpna. „Město Letní shakespearovské slavnosti dlouhodobě podporuje a zařadilo je mezi nejvýznamnější ostravské kulturní akce. Přeji pořadatelům i divákům hezké počasí,“ řekla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.

Jeden ze spoluorganizátorů festivalu Andrej Harmečko připomenul, že diváci uvidí v premiéře Zkrocení zlé ženy, Zimní pohádku a Othella. Zkrocení zlé ženy nastudoval šéf činohry Národního divadla moravskoslezského Vojtěch Štěpánek a do hlavních rolí obsadil Kristýnu Leichtovou a Josefa Kalužu, v dalších rolí se představí herci všech ostravských divadel. „Jsou to lidé, kteří si rozumí a kteří chtějí společně trávit čas. A na představení to bude vidět,“ věří režisér Vojtěch Štěpánek. Zvolil překlad Jiří Josky. „Znal jsem se s dětmi Jiřího Josky a nejdříve jsem četl jeho překlad. Martin Hilský, to je krásná literatura, ale myslím si, že pro jeviště a pro větší dramatičnost se mi zdá být Joskův překlad funkčnější,“ vysvětlil Štěpánek. Navíc zvolil původní verzi s úvodem, který bývá často škrtán. Opilec usne a ve spánku je převlečen, a když se probere, dozví se, že je bohatým lordem, který byl 15 let v komatu. A potulná herecká společnost k potěše svérázného lorda zahraje toto představení.     

Další premiérou je Zimní pohádka s Martinem Hofmannem, Michael Isteníkem, Veronikou Arichtevou, Petrou Špalkovou a dalšími. Ostravané uvidí také Othella v podání Prague Shakespeare Company. „Zvolil jsem původní jazyk, který je vhodnější než přizpůsobení do moderní řeči,“ potvrdil režisér Guy Roberts. V představení hraje Jessica Boone, americká herečka, která se objevila v několika zámořských seriálech i ve filmu V utajení, kde si zahrála po boku Orlanda Blooma, Michaela Douglase a Johna Malkoviche. Diváci se nemusejí obávat angličtiny, představení bude doplněno českými titulky. 

Ostravany potěší již legendární Komedie omylů s ostravskými herci, Večer tříkrálový a Dobrý konec všechno spraví. Na většinu představení jsou vstupenky ještě k dostání, i když některé termíny jsou již vyprodané. „U prvních dvou termínů Zkrocení zlé ženy, konkrétně 15. a 16. června doporučuji divákům zaparkovat na Černé louce nebo nahoře ve Slezské Ostravě. Na ploše před hradem bude stanové městečko pro Colours of Ostrava a parkoviště u hradu proto nebude v provozu,“ upozornil Andrej Harmečko.