Michal Schmidt pozve na Folkové prázdniny 2019

Michal Schmidt pozve na Folkové prázdniny 2019
23. června 2019 World music, Aktuality, Blues, Folk, Jazz Autor: Milan Tesař

I letos se v našem hudebním vysílání podrobně věnujeme festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou. Bude se konat ve dnech 27. července až 3. srpna a jeho hlavní téma zní O duši. Ředitel festivalu Michal Schmidt bude hovořit o některých zajímavých položkách programu v pořadu Jak se vám líbí 25. června v 19.15.

I když Folkové prázdniny lákají otevřené posluchače na koncerty u nás nepříliš známých zahraničních hudebníků, své místo mají v programu i špičkoví čeští interpreti. Letos v Náměšti vystoupí například Jarda Svoboda se svým volným uskupením Přátelé člověka. V komorní sestavě interpretují písně z jednoho z nejzásadnějších českých alb posledních 20 let, z CD Přítel člověka Jardovy skupiny Traband. V sobotu 3. srpna tak v Náměšti zazní hity jako Dej mi, Bože, dobrou ženu, Milovaný syn nebo V jejích šlépějích.

V úterý 30. července bude program festivalu patřit skvěle sezpívaným lidským hlasům. Představí se ženský a mužský sbor z Kudlovic pod vedením Jitky Šuranské, jihofrancouzská skupina San Salvador a také dokonalý mužský dvojhlas Víta Sázavského a Zdeňka Vřešťála ze skupiny Neřež.

Své místo bude mít v programu tradičně hudba našich polských sousedů. Hned úvodní večer 27. července bude patřit společnému projektu polské skupiny Vołosi a maďarského houslisty Félixe Lajkó. Celý festival pak zakončí polská skupina Tęgie Chłopy.

Po loňském úspěšném vystoupení na festivalu Colours of Ostrava se do Česka vrátí kubánský pianista Omar Sosa společně s africkým hudebníkem Seckou Keitou a venezuelským hráčem na perkuse Gustavem Ovallesem. Písně z jejich křehkého alba Transparent Water budou součástí večera nazvaného Něco důležitého – v pondělí 29. července.

K tématu O duší patří pochopitelně i gospel. Do Náměště letos přijede ryzí gospelové dámské trio z amerického státu Mississippi Como Mamas. Dámy vystoupí ve čtvrtek 1. srpna a pódium budou sdílet se Spirituál kvintetem a s kolumbijským hráčem ha harfu Edmarem Castañedou.

Více na www.folkoveprazdniny.cz

 

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!