Zpravodajství Brno

Brněnské studio natočilo dokument o unikátní zlínské památce

Zlínský klenot

Velikost textu:

Dokument o obnově unikátní zlínské stavby, Památníku Tomáše Bati, přináší dokumentární film Zlínský klenot. Bezmála hodinový snímek, který vznikl v koprodukci brněnského studia ČT a Statutárního města Zlína, připomíná také okolnosti vzniku a osudy této ojedinělé architektonické památky. Vysílá ČT art ve středu 15. 5. 2019 v 20:20.

Zlínský klenot
Zlínský klenot
Otevřít galerii
  • Zlínský klenot autor: Radek Miča, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zlínský klenot autor: Radek Miča, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zlínský klenot autor: Tomáš Škoda, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Rok po smrti obuvníka Tomáše Bati byl ve Zlíně otevřen památník, který nesl jeho jméno. Budovu navrhl architekt František Lydia Gahura tak, aby vyjadřovala velkorysost, jasnost, vzlet, optimismus a prostotu. Tak totiž architekt vnímal i hlavní charakterové rysy Tomáše Bati. Dokument se zaměřuje na osud a proměny památníku od násilné ideové přestavby na Dům umění až po současnou rekonstrukci, která budově navrátila její původní vzhled a účel.

Významnou část snímku tvoří hrané scény mapující spolupráci mezi továrníkem Baťou a architektem Gahurou, která měla za následek vybudování Zlína takového, jak ho známe dnes. Ve Zlínském klenotu divák uvidí doposud nepublikované filmové a fotografické materiály vázající se k osobnostem Tomáše Bati a architekta Františka Lydie Gyhury. „Právě díky těmto materiálům jsme se rozhodli zpracovat dokumentární film formou dokudramatu, kde jsou na základě doložitelných archívů filmově rozehrávány klíčové momenty spolupráce obou osobností,“ láká ke sledování dramaturg Martin Polák a dodává, že je to vůbec poprvé, kdy společně v jednom dokumentu účinkují potomci Tomáše Bati a Jana Antonína Bati, shodně vzhlížející k odkazu továrnické rodiny, které obula svět.

Gahurovu práci v dokumentu komentují např. významná česká architektka Eva Jiřičná, historik David Valůšek, historička architektury Ladislava Horňáková nebo architekt Petr Všetečka, který se na rekonstrukci památníku podílel.

Samotný Památník Tomáše Bati bude pro veřejnost otevřený 27. května 2019.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.