ZÁVODY SPŘEŽENÍ

Prázdninový program odstartují závody koňských spřežení. Cena hejtmana Pardubického kraje, která je současně kvalifikací pro seriál Zlatá podkova, se koná od 6. do 7. července. Součástí vozatajských klání jsou tradičně drezury, překážkové jízdy a maraton – terénní jízdy v dráze pardubického závodiště. Vypsány jsou soutěže pro jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží včetně pony, nechybí klání dětských vozatajů ani hobby závody.

LÉTOFEST

O týden později se areál závodiště promění ve festivalovou zónu. Ve dnech 12. a 13. července tu na Létofestu vystoupí například Xindl X, Pražský výběr, MIG 21, Mandrage, Divokej Bill, Wanastovi Vjecy, Monkey Bussines, Vypsaná fixa a celá řada dalších populárních kapel.

LETNÍ VŠESTRANNOST

Ve dnech 19. – 21. července se ke slovu dostane Letní všestrannost. Druhé letošní military závody jsou součástí pardubického seriálu Military Tour Pardubice 2019, který je novinkou letošního roku. Všestrannost patří k oblíbeným sportům, do Pardubic se pravidelně sjíždí kolem dvou set závodníků z celé České republiky i zahraničí. Čekají na ně drezurní zkoušky, parkurové skákání a atraktivní terénní jízdy s umělými i přírodními překážkami v dráze Velké pardubické.

SPORTIÁDA A DOSTIHY

Program druhého prázdninového měsíce začne v pátek 2. srpna, kdy na závodišti vyvrcholí celotýdenní program Sportiády. Tu pořádá speciální škola Svítání. V sobotu 10. srpna je na programu už třetí kvalifikace na 129. Velkou pardubickou steeplechase, kterou pořadatelé ladí do modré barvy. V následujícím týdnu se pak s dostihy můžete potkat ve Sportovním parku Pardubice, kde bude mít závodiště vlastní stanoviště s Dětskou Velkou pardubickou.

FRIENDS FEST A PÓLO

O víkendu 17. a 18. srpna se na závodišti sejdou milovníci americké kultury na Friends Festu. Součástí programu bude i další turnaj koňského póla Taxis Polo Beach, který je součástí pardubického grandslamu. Koňské pólo se tak o prázdninách stěhuje ze sněhu a trávy na pískové kolbiště.

KONĚ V AKCI

Prázdninový program vyvrcholí druhým největším setkáním koní a lidí v domově Velké pardubické. Ve dnech 24. a 25. srpna je na programu už 21. ročník výstavy Koně v akci. Letos se ponese „Ve jménu krále“. Vrcholem programu bude vystoupení rytířů brněnské kaskadérské skupiny Štvanci, ale bude toho mnohem více. Ve sportu, při práci a při různých soutěžích a šampionátech se předvedou plemena koní od těch nejmenších až po chladnokrevné „něžné obry“.

Ilustrační foto
Kvalifikace na Velkou pardubickou se výjimečně běží v neděli