Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihočeští hasiči bojovali v disciplínách TFA, mistr Evropy Michal Brousil kraloval i na domácí půdě

V sobotu 22. června 2019 se uskutečnila krajská soutěž HZS Jihočeského kraje v disciplínách TFA. Soutěž v disciplínách TFA je klání, které jihočeský sbor pořádá vždy jednou za dva roky. Pro atraktivní závod vybíráme vždy atraktivní prostředí.

Naši sportovci závodili již například u Stezky korunami stromů v Lipně nad Vltavou nebo u rozhledny Hýlačka v Táboře. Organizátorem letošního klání byl územní odbor Prachatice, který využil prostředí Lyžařského areálu Zadov.

Soutěž „TFA“, jejíž název pochází z anglického „Toughest Firefighter Alive“ a volně se překládá jako „nejtvrdší hasič přežívá“, je nejtěžší hasičskou soutěží, která svými podmínkami simuluje práci hasiče při zásahu.

Letošního závodu se, stejně jako poprvé před dvěma lety na Hýlačce, zúčastnili vedle profesionálních hasičů jihočeského sboru také závodníci z řad dobrovolných hasičů jihočeských obcí.

Do soutěže profesionálů se přihlásilo také družstvo výběru dobrovolných hasičů SH ČMS Jihočeského kraje. Závodníci soutěžili v kategorii jednotlivců, a to ve věkové hranici do 34 let včetně a od 35 let výše.

Kategorii do 34 let suverénně ovládnul písecký Michal Brousil s famózním časem 5:02,82. Na druhém místě skončil zástupce dobrovolných hasičů Jiří Melecký (6:20,10), třetí místo vybojoval Ondřej Fišer z územního odboru Tábor (6:22,13).

Ve věkové kategorii 35+ vyhrál písecký borec David Kubiš s časem 5:16,14, druhý skončil Jiří Dvořák z územního odboru Tábor s časem 5:30,69. Na třetím místě se umístil další reprezentant táborského územního odboru Petr Benda, který dosáhnul času 5:33,14. Je nutno podotknout, že všichni tito závodníci svými výkony a časy výrazně předčili i celou řadu kolegů z mladší věkové kategorie.

Hasiči své časy zároveň započítávali do kategorie družstev. Soutěžní týmy jednotlivých územních odborů HZS Jihočeského kraje a výběru jihočeských dobrovolných hasičů mohly do soutěže prezentovat maximálně pět závodníků, do celkového hodnocení družstev se pak započítávaly časy nejlepších tří. V celkovém hodnocení se nejlépe

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet