Chrudimské noviny Johana Hovorková: Svět není Agrofert. Babiš je nejblíž svému konci od doby, kdy vstoupil do politiky

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Johana Hovorková: Svět není Agrofert. Babiš je nejblíž svému konci od doby, kdy vstoupil do politiky

Velká demonstrace na Letné, která začne už za pár hodin, je věc, která Andreje Babiše opravdu hodně trápí, ač navenek tvrdí opak. On sám si vždy přál být oblíbený a ctěný člověk, který konečně bude patřit do lepší společnosti. Proto se obklopil „kluky z plakátu“, které vzápětí zase ztratil, aby se musel vrátit ke svým přirozeným spojencům, tedy k těm, kdo žijí s nostalgií po starých časech.

Místo toho jsou tady desetitisíce demonstrantů z celé země. Ale ač jich přibývá, nejsou ani zdaleka Babišovou jedinou potíží. Premiér má strach, protože ví, že na misku vah proti kumulaci moci se postavila kumulace potíží, kterou nebude možné jen tak zvládnout.

Tak předně – Andrej Babiš si celý život myslel, že svět funguje stejně jako Agrofert. Tedy že všechny si můžete koupit, případně je zastrašit. Když přišel do politiky a koupil si noviny (a s nimi i novináře), vypadalo to všechno růžově. Preference rostly, moc a majetek také. Jenže se postupně začalo ukazovat, že existují lidé, kteří vůbec nechtějí patřit do holdingu coby zaměstnanci pana Babiše. Naopak. Tihle „psychopati“, jak on sám rád říká, ho totiž začali kritizovat. Začali upozorňovat na jeho temnou minulost a podivné praktiky.

Babiš byl přesvědčen o tom, že když si zaplatí nejlepší lidi, kteří mu udělají marketing, všechno zvládne. Nikdy v životě ho nenapadlo, že existují lidé, kteří budou z vlastního přesvědčení a odhodlání bojovat proti tomu, aby byl předsedou vlády estébák s tak kolosálním střetem zájmů. Je v naprostém šoku z každého projevu nesouhlasu, z každé akce proti, a demonstrace na Letné je něčím, o čem se mu v životě ani nesnilo. Věří, že ti lidé jsou zaplacení, protože upřímně netuší, že někdo může dělat něco jen proto, že má nějaký názor a hodnoty.

A pak tu máme další potíže. Pro demokratické strany je již v podstatě nemožné s hnutím ANO spolupracovat, další potenciální spojence zase likviduje a vysává hnutí, které všechny pro voliče pozitivní kroky prezentuje jako rozhodnutí krále Babiše. Takže by bylo potřeba v příštích volbách opravdu zásadně posílit, jenže jak to tak vypadá, ANO narazilo na strop a poslední dvoje volby žádným velkým úspěchem nebyly.

Konečně je tu naprosto zdiskreditovaná pověst ve světě. Jestli si Andrej Babiš podle slov lidí z jeho okolí něco doopravdy přál, byl to pocit, že se stal velkým státníkem. Dnes je pro naše evropské spojence zloděj a podvodník, o kterém hlasoval Evropským parlament, člověk, kvůli kterému je nutné měnit směrnice, a politik, kterému se přezdívá toxický Babiš. Zahraniční politiku ve spojení s Milošem Zemanem zničil tak jako nikdo před ním. Jeho křečovitá snaha nechat se fotit s evropskými lídry může zmást neinformované uživatele jeho Facebooku. Tam ale Babišovy státnické úspěchy končí.

Kauza Čapí hnízdo taky není zrovna vyřešená k jeho prospěchu, policie žádá obžalobu a za podvod hrozí poměrně hodně let vězení. A podobně ostudná podezření se objevila i ve zprávě auditorů Evropské komise, která je pro Babiše naprosto drtivá.

Babiš se rozkročil příliš široce, aniž by si uvědomil, že svět tam venku je úplně jiný než ten v Průhonicích. Ano, jeho přítel Zeman jej jistě ještě nějakou dobu podrží. Ale český předseda vlády, který se navíc čím dál tím víc stává karikaturou sebe sama (doporučujeme přečíst plné znění jakéhokoli jeho projevu z poslední doby), dobře ví, že bude muset něco udělat. Jinak se totiž jeho konec velmi rychle blíží. I kdyby rozdal voličům celý státní rozpočet, takhle rozjetý průšvih nezastaví.

                                                                  Johana Hovorková, Svobodné fórum

red

Reklama